Необходими продукти за сладкиш с диаметър 25 см:
За блата:
3 яйца
1 ч.ч. захар (аз използвам кафява нерафинирана)
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
5 гр бакпулвер (1/2 пакетче)
1 1/2 ч.л. канела
2 големи ябълки, обелени, почистени от семките и нарязани на кубчета
2 круши (изберете хрупкав сорт), обелени, почистени от семките и нарязани на кубчета
За глазурата:
400 гр заквасена сметана
3 с.л. пудра захар
шепа орехови ядки, накълцани на дребно
Начин на приготвяне:
Смесете продуктите за блата в изброената последователност. Разбъркайте добре. Изсипете тестото във форма за печене (при мен с диаметър 25 см), покрита с хартия за печене, и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути или до приятен златист загар и суха клечка.
Оставете го да изстине напълно.
Смесете заквасената сметана с пудрата захар и разбъркайте добре на ръка. Поставете блата в подходящ съд за сервиране, разнесете глазурата равномерно отгоре, посипете с ореховите ядки и поднесете. Не е задължително сладкишът да престоява в хладилник, за да се напои преди сервиране, защото по начало си е сочен.
Добър апетит!
Рецептата е взета от книгата „Уютни на вкус“.