В зимните месеци, с настъпването на Коледните пости, много от хората залагат на постни ястия за тяхната трапеза.
Ето обаче как можем да разнообразим класическото българско меню през зимата с една нестандартна, вкусна рецепта за бобена фиеста, носеща в себе си топлината и уюта на предстоящите Светли празници.
Бобена фиеста
- Необходими продукти:
1 супена лъжица зехтин, 2 чаши нарязан лук, 3 скилидки чесън – накълцан, 4 чаши вода, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици чили на прах, 2 супени лъжици Уорчестър сос, 450 гр. нарязани на кубчета домати в собствен сос от консерва или буркан, 500 гр. нахут от консерва, но може и изплакнат, сварен и изцеден предварително, 500 гр. черен боб – изплакнат, сварен и изцеден, 500 гр. обикновен боб- изплакнат, сварен и изцеден, 500 гр. шарен боб- изплакнат, сварен и изцеден, 180 гр. доматено пюре.
- Начин на приготвяне:
Загрейте олиото в тиган на средно-висока температура. Добавете лука и чесъна. Леко ги запържете в продължение на 3 минути, или докато поомекнат. Прибавят се 3 чаши вода, всички съставки, освен доматеното пюре, като се разбъркват, за да се съчетаят добре. Към доматеното пюре в купа се добавя една чаша вода и се смесва до получаването на хомогенна смес. След това и тя се изписва към боба. Оставя се да заври, а огънят се намалява. След това оставате ястието да къкри 5 минути или докато течността поизври. Ястието се сервира топло. Може по желание да се гарнира всяка купичка със сух джоджен.
Източник: Gotvach.bg