• За нас
  • Реклама
  • Политика за поверителност
  • Контакти
ИЗПРАТИ НОВИНА
четвъртък, август 11, 2022
Trendy News
  • РУСИЯ – УКРАЙНА
  • ПОЛИТИКА
  • INSTA NEWS
  • ИКОНОМИКА
  • TRENDY ЗА НЕЯ
  • TRENDY ЗА НЕГО
  • СПОРТ
  • ОБЩА COOLТУРА
  • COVID-19
  • ИНТЕРВЮТА
Няма открити резултати
Виж всички резултати
Trendy News
efbet
РЕКЛАМА
Начало ОБЩА COOLТУРА

10 от най-популярните национални ястия в света

от Trendy Team
ное. 30, 2020
в ОБЩА COOLТУРА
Време за прочит: 4 мин.
0
Плато с храна и бутилка вино
Сподели
trendybet

Национална кухня е съвкупност от ястия, които са характерни за конкретната държава, приготвяни с местни продукти и традиционни готварски техники. Където и да отидете по света, трябва да опитате тамошните кулинарни предложения. Често всеки регион предлага различни кулинарни изкушения, като в България например.

Ние притежаваме изключително разнообразна и вкусна кухня, допълнително украсена от регионални гозби и специфики. Най-характерните продукти, с които страната ни е известна по света са киселото мляко и бялото саламурено сирене. А шопската салата и баницата са сред най-запомнящите се от чуждестранните туристи.

credissimo

От своя страна Националните кухни, разглеждани в по-широк мащаб, могат да бъдат определени според региона, в който се намира съответната държава или според сходните култури на народите, които създават кулинарните традиции. Така най-общо българската кулинарна традиция е част от Европейската, южноевропейската и балканската кухня.

Някои национални ястия и традиционното им приготвяне, често са обект на международен интерес и биват считани за нематериално културно наследство. Така например Джинджифиловият сладкиш от региона на Северна Хърватия е сред шедьоврите включени в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството под закрилата на ЮНЕСКО. Рецептата не е тайна – брашно, захар, вода и сода за хляб, плюс задължителните подправки.

Майсторлъкът за направата му се предава от поколение на поколение в продължение на векове, първоначално само между мъжете, а в последствие и между жените. Всеки майстор сладкар украсява своя сладкиш по специфичен начин, а най-често използваният мотив си остава сърцето. Изработката на тези сладкиши е един от най-разпознаваемите символи на хърватската идентичност.

Храната се възприема и като способ за туризъм и множество туристически държави се стремят да утвърдят в качеството на туристическа атракция своята национална кухня, специфичната кухня на отделни райони от страната или отделни конкретни ястия. Някои от най-известните дестинации за кулинарен туризъм са Франция, Италия, Мексико, Малайзия, Сингапур, Япония и пр.

Гастро удоволствия, които сме подредили, са световно популярни и се предлагат, освен в родината си, и на доста места по света. Хамбургер и хотдог може да си купите почти от всяка цивилизована точка на света. В което и по-масово заведение да седнете, може да поръчате пица и паста. Имате ли представа колко китайски ресторанта или дюнерджийници има в София? Няма да е лесно да ги преброите. Та ето и 10 от най-разпространените национални ястия по света и у нас.

1. Хамбургер, САЩ

Въпреки споровете около произхода, хамбургера е смятан за типично американска фаст фоод храна. Обикновено е направен от висококачествено говеждо месо, във формата на плоско кюфте, сервирано в хляб с различни подправки сосове и пържени картофи. В САЩ има многобройни ресторанти и вериги за бързо хранене с разнообразни хамбургери в менюто, а за най-стария такъв се смята Louis’ Lunch в Ню Хевън, който работи от 1900 г. У нас този вид храна навлиза след 1990 г.

2. Пица, Италия

Пицата е италианско национално ястие популярно в цял свят. Първите сведения за приготвянето на пици се отнасят още до древните гърци и римляните. С пренасянето на домата в Европа през 1522 г., в Неапол се появява първообраза на италианската пица. Със закон италианският Парламент е определил точните съставки и начина на приготвяне на Традиционна италианска пица. А през 90-те ЕС включва „Маргарита“ и „Маринара“ в системата Защитено име и географски произход (Protected designation of origin). Освен тях, класическите разновидности на италианската пица са: „Маргарита“, „Капричоза“, „Дявола“, „Калцоне“ и „Четири сирена“.

3. Суши, Япония

За първи път суши се споменава в китайски речник от II век. Първоначално сушито представлява традиционен похват за консервиране с ориз на осолена риба. Най-старият и опростен вариант на ястието е т.нар. „нигири“, което произлиза от областта на столицата Токио. То представлява ръчно оформена топка ориз, върху която се поставя съответното, красиво изрязано парче риба, морски дар или японски омлет. Оши-суши (пресовано суши) пък е създадено от търговци на ориз в Осака. За приготвянето му маринованият ориз се поставя в специален съд, покрива се с маринована, пушена или варена риба и се пресова, след  което се нарязва на хапки. Други много популярни видове са маки суши (суши руло) и сашими.

4. Ростбиф и Йоркширски пудинг, Англия

Ростбиф с Йоркширски пудинг и фиш енд чипс са най-разпознаваемите английски национални ястия. За Ростбиф се използва говеждо месо, като се пече според предпочитанието и се сервира с Йоркширски пудинг, картофи, зеленчуци и сос грейви. Обикновено като неделно обедно меню.

5. Паста, Италия

Паста е традиционно италианско ястие от изсушено тесто, приготвено от пшеничено, ръжено или друго брашно, на което при сушенето е придадена определена форма. Всъщност повечето видове паста, а те са много, се различават помежду си именно по своята форма. Историите около произхода на ястието също са много. Спагетите са най-популярният вид паста и могат да се сервират с различни сосове. Родното им място е Неапол. Един от най-старите видове паста е Лазанята. Тя представлява сушени плоски и правоъгълни ленти, които се редят в тава, като между всяка лента лазаня се поставя сос или друг вид плънка. Други популярни видове са: Лингуини, Фетучини, Талиатели, Физули, Канелони, Ньоки, Панделки, Равиоли, Папарделе, Тръбички, Мидички, Спагетини, Кус кус и др.

6. Патица по пекински, Китай

Патицата по пекински е най-популярното ястие от китайската кухня, сервирана не само в ресторантите в Пекин, но и по цял свят. Произхода на ястието се отнася към епохата на император Мин. Процесът на приготвянето е дълъг и сложен. Патицата се пече на бавен огън, като температурата в пещта постепенно пада. Често към нея се поднасят специални палачинки, в които се завива парче месо и се топи в специален соев сос.

7. Паеля, Испания

Паелята е испанско традиционно ястие произлизащо от Валенсия, с три основни съставки: ориз, шафран и зехтин. Обикновено се гарнира със зеленчуци и месо или морски храни. Паелята обикновено се готви в тиган за паеля, който е голям, плитък и плосък, като първо се в зехтин се пържи месото, а след това се добавят и зеленчуците. Добавя се вряща вода и след няколко минути варене, се добавя ориза. Когато оризът е почти уврял, паелята се маха от огъня и се оставя да поеме останалата вода. След като поизстине, паелята е готова за поднасяне. Традиционната валенсианска „паеля де карне“ (паеля от месо) съдържа, освен ориз, пиле, зелен боб, домати и други зеленчуци.

8. Гулаш, Унгария

Гулашът е унгарско национално ястие приготвяно най-често като яхния от говеждо месо, лук, червени чушки и червен пипер. Използва се месо от джолан или плешка с достатъчно жили, защото гозбата се сгъстява благодарение на жилавите, добре развити мускули, богати на колаген. Носи името си от унгарската дума за кравар. Сервира се с варени картофи или картофено пюре, качамак, кнедли или галушки. Но може и да бъде консумирано като самостоятелно ястие, с хляб.

9. Pot-au-Feu, Франция

Френската кухня е изключително разнообразна и трудно може да се определи кое ястие е първенец в националната им кухня. Със сигурност Pot-au-Feu е световно популярно и в същото време традиционно. Гозбата представлява задушено говеждо със зеленчуци. Към тях, но отделно, се сервира и бульонът, в който ястието е сготвено.

10. Виенски шницел, Австрия

Виенски шницел е традиционно австрийско ястие от силно начукано месо, панирано в хлебни трохи (галета), брашно и разбити яйца, и изпържено в маслена баня след това. Истинският виенски шницел е с размер, който му позволява да стърчи лекичко извън чинията, а панировката му трябва да се освобождава лесно. Готовият шницел задължително се поръсва с лимонов сок, като за целта се сервира с четвъртинка от лимон. Най-често срещаните гарнитури за ястието са зелена салата, картофена салата, салата от краставици или задушени с много магданоз картофи.

Източник: 10te.bg

meat revolution
Предишна новина

Кой е по-щастлив необвързан: жените или мъжете?

Следваща новина

Трима души пострадаха при тежка катастрофа на пътя Русе-Бяла

Следваща новина
Катастрофа

Трима души пострадаха при тежка катастрофа на пътя Русе-Бяла

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

През последните 7 дни

  • Популярни
  • Коментари
  • Последни

И Дениз Хайрула от „Ергенът“ лъсна в еротично ВИДЕО 18+

26 март, 22:00

Краят на Алкатраз – най-зловещият затвор в света

7 август, 11:00

Градът без религия, пари и политика

5 август, 16:00

Кои са петте най-стари книги?

7 август, 18:00

Допинг за гении: 7 велики хора, страдали от алкохолна зависимост

6 август, 20:00

Как една варненска фирма сплотява колектива си

10 август, 20:58

Островът на чумата: Най-ужасното място в Италия и неговите тайни (СНИМКИ)

10 август, 20:00

5 вида жени, които мъжете не могат да забравят

10 август, 19:00

30 години от великите български постижения на олимпиадата в Барселона (СНИМКИ)

10 август, 18:00

Странната връзка между тарантулите и жабите

10 август, 17:00

Реклама

credissimo
Trendy News

© 2021 Trendy News.

Уеб Дизайн от 🚀 Abstarc

  • За нас
  • Реклама
  • Политика за поверителност
  • Контакти

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

Няма открити резултати
Виж всички резултати
  • РУСИЯ – УКРАЙНА
  • ПОЛИТИКА
  • INSTA NEWS
  • ИКОНОМИКА
    • КРИПТО НОВИНИ
    • БИЗНЕС
  • TRENDY ЗА НЕЯ
    • Здраве
    • По-женски
    • Няма да повярваш
    • Хороскоп
  • TRENDY ЗА НЕГО
    • Авто
    • Мъжки работи
  • СПОРТ
  • ОБЩА COOLТУРА
  • COVID-19
  • ИНТЕРВЮТА

© 2021 Trendy News.

TrendyNews.bg използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. В нашата Политика относно бисквитките можете да научете повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.