Стридите са част от семейството на мидите, които са широкоразпространени в моретата и океаните. За храна се използват вече над 165 000 години, защото месото им е с уникални вкусови качества.
Изследванията показват например, че хранителната навици на местните американци в продължение на хиляди години преди пристигането на европейските колонизатори са включвали стриди без това да нарушава екобаланса.
Това, което най-вероятно не знаете за тях е, че заемат изключително важно място сред обитателите на планетата ни, които опазват природата. Те са тези, които пречистват водата от азот и фини суспендирани вещества.

В наши дни, когато злоупотребата с ловенето на риба, както и замърсяването и изменението на климата, рифовете с диви стриди са в плачевно състояние.
За разлика от отглеждането на други „култури“, производството на стриди не влияе по никакъв негативен начин на околната среда. За тях не е нужно да има специални торове или със сигурност не са сред тези, които отделят допълнителни газове.
Някои ларви на стридите дори „бягат“ от фермите още преди узряването и сами колонизират нови територии, образувайки нови рифове.
Стридите изпълняват ролята на естествен филтър на водата.
Ако на планетата нямаше рифове със стриди, нивото на замърсяване на океана щеше да бъде значително по-високо. Стридите могат да филтрират повече от 200 литра вода на ден – така те премахват от нея азота и вредните частици, които попадат в океана от селскостопанския отток. Стридите абсорбират тези замърсители, което е и причината не всички стриди да са подходящи за консумация от човека.
Пречистването на водата от стридите оказва огромен благоприятен ефект върху много морски обитатели. Освен това подобно на коралите, дивите стриди се събират на рифове, които предотвратяват ерозията на крайбрежната почва, защитават сушата от приливите и служат като убежища за различни риби. Според учените трябва да се насърчи практиката да се отварят ферми за стриди на места, където рифовете са в опасност.