Приказните зелени дървета са едни от най-големите обогатители на природата. Те възпрепятстват почвената ерозия и създават защитена екосистема в и под своята корона.
За тях можем да добавим, че са способни да образуват голямо количество биомаса, която служи за храна на редица организми, а също така осигуряват подслон и места за гнездене за множество птици, бозайници, влечуги и насекоми.
Масовото им унищожаване за различни цели обаче причинява много проблеми. Една азиатска държава, Япония, е успяла да намери начин вече 700 години произвежда да дървесина без да сече дървета.
Няма начин да не сте запознати с изкуството Бонсай.
Ако пък все пак не сте, нека ви обясним. То е създадено преди хиляди години и благодарение на него хората създават миниатюрни дървета, имитиращи облика на своите по-големи събратя.
Сега обаче говорим за дайсуги, чиято техника си прилича с тази на бонсая, но резултата при двете е различен.
Стана ясно кои видове дървета са опасни
Дайсуги датира от XIV и позволява на хората да създават дървен материал, без да изсичат дърветата. Как? Посредством специални кедрови дръвчета. Филизите им се подрязват внимателно на всеки две години, като се оставя само стъблото. По този начин те растат право нагоре. Прибирането на дървесината отнема 20 години, като на основата на дървото могат да се отгледат стотици филизи. Представете си гигантски бонсай и няма да сгрешите.
Sustainable forestry: lumber without cutting down trees. Daisugi is a Japanese forestry technique where specially planted cedar trees are pruned heavily (think of it as giant bonsai) to produce "shoots" that become perfectly uniform, straight and completely knot free lumber. pic.twitter.com/5ULYOmCkLp
— Wrath Of Gnon (@wrathofgnon) April 15, 2020
Методът е измислен от хората от Китаяма и е използван, за да се реши проблема с разсада. Засаждането и отглеждането на дървета по стръмните склонове в региона е изключително трудно. Дайсуги позволява на арбористите да намалят броя на насажденията, да ускорят прибирането на реколтата и да произвеждат дървесина с по-голяма плътност.
През годините популярността на тази техника е намаляла. Днес кедровите дървета отглеждани по този начин растат главно в добре поддържани градини заради привлекателния си външен вид.
През XIV век този метод е бил широко използван и поради една друга причина.
The shoots are carefully and gently pruned by hand every two years leaving only the top boughs, allowing them to grow straight. Harvesting takes 20 years and old "tree stock" can grow up to a hundred shoots at a time. The technique originated in the 14th century. pic.twitter.com/ZIMXYclAmw
— Wrath Of Gnon (@wrathofgnon) April 15, 2020
Тогава архитектурния стил “сукия зукури” е бил много популярен, но не е имало достатъчно дървен материал, за да се построи дом за всеки член на аристокрацията или самурай. Използвайки бонсай техники дайсуги решава този проблем по много елегантен начин.
Използването на дървесина произведена чрез дайсуги не е било само за показност. Дърветата отгледани по този начин са 140% по-гъвкави от нормалния кедър и са 200% по-плътни. С други думи тази дървесина е била перфектна за покриви и навеси. От една страна изглеждаща добре, а от друг устойчива на тайфуни.