Учени от Pennington Center for Biomedical Research (Луизиана, САЩ ) установиха неочаквана полза за здравето от картофите. Оказа се, че този зеленчук е богат на важни микронутриенти и не повишава риска от затлъстяване и диабет, както се смяташе досега. Резултатите от проучването са докладвани в статия, публикувана в Journal of Medicine Food.
В хода на работата специалистите са проучили данни от 36 участници на възраст от 18 до 60 години с наднормено тегло, затлъстяване или инсулинова резистентност. Последният се характеризира с лоша реакция на клетките на тялото към инсулин, което нарушава метаболизма на глюкозата.
Доброволците от първата група били помолени да ядат предимно боб, грах и месо или риба. Втората група помолили да включат картофи с месо или риба в диетата си.
Всяка от диетите е с високо съдържание на плодове и зеленчуци. Освен това замества 40 процента от традиционния прием на месо с боб, грах или картофи. По-ранни проучвания са документирали, че бобът и грахът подобряват нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. За да се увеличи съдържанието на фибри, картофите се варят с обелките. След това се охлаждат за 12 до 24 часа.
Резултатите показват, че диетата с картофи и диетата с преобладаване на боб и грах са еднакво полезни за тялото и всъщност нямат значителна разлика в здравето.
Авторите подчертават, че обикновено хората се хранят с диета, която не им харесва или няма достатъчно разнообразие. Хранителните планове осигуряват разнообразие от ястия и сега могат да станат още по-привлекателни за широк кръг от хора, които предпочитат да спазват здравословна диета. Освен това картофите са доста бюджетен зеленчук за включване в дневното меню.
Превод и редакция: TRENDY NEWS