Шафранът – Царят на подправките и най-скъпата подправка в света. Заради неповторимите свойства и уникалния аромат на шафрана мнозина плащат солидни суми за стръкче вълшебство. Преди да се превърне в подправката от щандовете в магазина, шафранът преминава през дълъг и трудоемък процес на обработка. Затова и цената му е по-висока от тази на останалите подправки.
Шафранът се добива от лилавия шафранов минзухар Crocus sativus, от който се отделят т. нар. стигми – червените нишки в цветовете. Високата му стойност е пряко свързана с факта, че расте само в определени климатични райони, а времето за събиране на суровината е едва няколко дни и зависи от краткия период на цъфтеж на растението. При това само на ръка.

За един килограм сух шафран са необходими 110 000 – 165 000 цвята, които се получават от засадена площ, по-голяма от две футболни игрища, а събирането на цвета изисква минимум 40 часа интензивен денонощен труд.
Въпреки че на външен вид подправката е червена, всъщност цветът, който изпуска, е жълт.
Доказано е, че редовното включване на шафран в менюто ускорява процеса на възстановяване от всяка болест с 5-8 пъти! Защото шафранът може да се нарече чудотворна подправка. Трудно е да се изброят всичките му полезни свойства.
Големи производители на шафран са Гърция, Испания, Мароко, Иран, Индия, Италия, Швейцария, Аржентина, Турция, Азербайджан и Австралия. Шафран се отглежда и в други страни, като Нова Зенландия, САЩ, България и други.

Площите, на които се произвежда шафран в света са около 700 000 декара. В света се произвежда около 300 т изсушен шафран годишно, от който около 90% се произвеждат в Иран. Най-големият производител и износител на шафран е Иран, а най-големите вносители са Обединените Арабски Емирства, Испания, Туркменистан, Франция, Италия, Германия, САЩ и Великобритания.