Агенцията за изследване на рака на Световната здравна организация (СЗО) може официално да признае подсладителя аспартам за възможен канцероген. За това предупреди Ройтерс, позовавайки се на собствен източник.
Този популярен подсладител се използва като съставка в много диетични газирани напитки, особено Кока Кола. На 14 юли аспартамът ще бъде включен в списъка от Международната агенция за изследване на рака (IARC) като „възможно канцерогенен за хората“ за първи път, според източника.
Комитетът на СЗО по хранителните добавки JECFA също ще преразгледа препоръките за консумация на аспартам, който е етикетиран като безопасен от 1981 г., когато се поглъща в приемливи граници. Препоръките на JECFA се следват от националните регулатори, включително тези в САЩ и Европа.
През 2022 г. френско проучване на 100 000 възрастни установи, че хората, които ядат повече изкуствени подсладители, включително аспартам, имат повишен риск от развитие на рак.
Преди това СЗО вече призова хората напълно да се откажат от употребата на подсладители като средство за контрол на теглото. Лекарите са стигнали до заключението, че изкуствените подсладители не осигуряват никаква дългосрочна полза за намаляване на телесните мазнини при възрастни или деца.
Превод и редакция: TRENDY NEWS