Ловът и яденето на мишки са много дълбоко залегнали в обичаите и традициите на народа Tumbuka от източната част на Замбия. Като деликатес мишките могат да се предлагат с основното традиционно ястие nshima, което се приготвя, като се кипне обикновена вода и в нея се разбърква царевично брашно, докато сместа стане гъста.
Ястието с мишки може да се сервира на гости, други уважавани старейшини или да се консумира от семейството като специално угощение. Проницателната домакиня знае как да разпредели правилно бюджета и дажбите на мишките. Ако изборът е труден, от мъдрата съпруга, която заслужава уважението си, се очаква да запази част от тях за съпруга си, ако го обича и уважава.
Често срещани изрази сред Tumbuka включват двойка, която копнее или си пожелава момченце, за да може то да убива мишки за тях, когато порасне. Родителите наказват момчетата, които тормозят малките си сестри, като им казват: „Кой ще ти сготви мишки, когато пораснеш?“. Един от традиционните критерии за момче, което израства до мъж, е умението да копае и убива мишки.
Ако дете тича и случайно се спъне и падне, възрастният ще го утеши, като го изтупа от праха и каже: „Няма страшно, ти уби една мишка.“
Преди появата на западното влияние чрез европейския колониализъм всички африкански народи са развивали собствени източници на храна. Една от тези храни, която винаги е била отличен сезонен източник на протеини в селските райони на Замбия, е мишката.
Повечето от селските жители на Източната провинция на Замбия и части от Северно Малави, чието население се оценява на над един милион души, традиционно ядат мишки като деликатес. Сред тях са племена като Tumbuka, Senga, Chewa, Ngoni и Nsenga.
Въпреки че по-голямата част от този материал е получена чрез работа на терен сред народа Tumbuka от района Lundazi в Източната провинция на селска Замбия, обичаите, нагласите, практиките и културните вярвания, които съпътстват консумацията на мишки в храната, се отнасят за повечето от идентифицираните племена.
Превод и редакция: TRENDY NEWS