Най-скъпият хляб в света се пече в малкия град Алгатоцин в Андалусия и струва 1480 евро за 400-грамово самунче.
За печене се използват само здравословни съставки с най-високо качество. Хлябът е направен от органично брашно от киноа, семена от чиа, овесени люспи и сушен домат, използва се твърда вода от планините Алгатоцин, подсладена е с т.нар. със сух мед и подправен с ръчно добивана каменна сол.
Най-важната съставка обаче, оправдаваща цената на хляба, е добавянето на годни за консумация злато и сребро под формата на прах, люспи и листа, вложени в тестото и поръсени върху питката.
Според собственика на пекарната Хуан Мануел Морено златото и среброто нямат вкус, а хлябът „не губи нищо от традиционния си вкус, който ни отвежда в друга епоха“. Според пекаря обаче благородните метали имат благоприятно въздействие върху организма, помагат за елиминирането на токсините и забавят стареенето на кожата.
Още през 2500 г. пр. н.е. в Китай златото се използва за лечебни цели и се смята за удължаващ живота еликсир, припомни Морено в интервю за международното списание за луксозен начин на живот Conde Nast Traveler.
Не липсват клиенти за най-скъпия хляб в света – пекарната изпраща своя специалитет предимно в арабските страни, Русия и Китай. „От ОАЕ продължават да изпращат самолети, за да вземат хляба и да го занесат в Дубай. И един клиент в Русия поръча наведнъж 11 хляба и остави бакшиш от 500 евро. “
Морено също доставя хляб до Лос Анджелис. В Испания той имал само трима клиенти – арабски принц, пребиваващ в Марбея, който поръчва 18 хляба за сватбата си, известен блогър, който искаше да покаже хляба в канала си, и пенсионер, който „не искаше да умре, без да опита от този хляб“ .
Следващият проект на Морено е хляб, който ще струва 10 000. евро за 1 кг. Предполага се, че това е продукт, „съобразен с личните изисквания на клиента, като клиентът има последната дума“.