Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Китайският парламент прие днес закон за противодействие на чуждестранни санкции, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в условията на нарастващ натиск от страна на Съединените щати и техните съюзници върху Китай. Миналата седмица администрацията на президента на САЩ Джо Байдън разшири черния списък на чуждестранните компании, в които американците нямат право да инвестират, за да не бъде застрашена националната сигурност. В него вече попадат 59 китайски компании, обвинени в подкрепа на военната дейност на Пекин, при 31 досега.
Китай осъди санкциите и обеща да предприеме мерки за защита на своите компании.

Китайският парламент, който на практика изпълнява решенията на управляващата комунистическа партия, е приел на комисия закон срещу чуждестранните санкции, съобщи днес държавната телевизия, без да даде подробности.
Китай отдавна се оплаква от екстратериториалното прилагане на американското законодателство чрез санкции и търговски ограничения, припомня АФП.

Новият закон ще бъде силно възпиращо средство срещу чуждестранни правителства, които биха предприели незаконни санкции срещу Китай, написа в. “Глоубъл таймс” – китайски всекидневник с националистически уклон. В редакционна статия, в която изрично се упоменават САЩ, не се съобщава никоя от предвидените мерки.

Отношенията между Пекин и Вашингтон значително се влошиха при управлението на предишния американски президент Доналд Тръмп, белязано от търговски конфликт между двете най-големи световни сили и американски санкции срещу редица китайски дигитални и телекомуникационни гиганти, сред които Хуавей (Huawei).

Вчера Байдън обяви, че отменя указите на Тръмп за забрана на популярните в САЩ китайски приложения ТикТок (TikТok) и УиЧат (WeChat). В същото време американският президент поиска от администрацията си да започне разследване, за да се установи какви реални рискове крият такива приложения, разработени от чуждестранни сили, предаде БТА.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *