Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Турското правителство обвини военните на Гърция в тормоз на турски изследователски кораб в Егейско море и обяви, че турските военни били отговорила на предполагаемото сплашване, предава News.bg.

Държавната Анадолска агенция уточни, че четири гръцки изтребителя F-16 са тормозили кораба TCG Cesme южно от гръцкия остров Лемнос, като един от тях е хвърлил авиационна бомба на 2 морски мили (3,7 километра) от кораба. Информационната агенция твърди, че турските военни са отвърнали, но не посочва как и кога е станал инцидентът.

“Това беше акт на тормоз, какъвто нашите гръцки съседи извършват често”, коментира турският военен министър Хулуси Акар, като допълни: “Дадохме необходимия отговор в съответствие с правилата.”

Засега Гърция не е коментирала темата.

Турция е изпратила TCG Cesme в международните води на Егейско море до 2 март, за да извърши хидрографско проучване. Гърция определи изпращането на кораба като провокативен акт.

Акар каза, че корабът бил изпратен за провеждане на научни изследвания относно земетресения, които са чести в региона.

Този ход дойде седмици след като Гърция и Турция, които се членове в НАТО, възобновиха преговорите, целящи разрешаване на дългогодишни спорове, включително заради права върху енергийни ресурси в морето.

Турски и гръцки представители се срещнаха в Истанбул на 25 януари, за да обсъдят двустранните спорове след петгодишна пауза. Разговорите последваха месеци на напрежение между Гърция и Турция заради конфликтни претенции за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *