Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Проучване установи научна връзка между ниските нива на интелигентност и тези, които изразяват хомофобски възгледи.

Констатациите, публикувани от изследователи от университета в Куинсланд, Австралия, подкрепят съществуващи проучвания, които преди това са направили корелация между ниския коефициент на интелигентност и застъпването на предразсъдъци.

Това обаче бележи за първи път връзката между по-ниския интелект и хомофобията в населението извън САЩ.

Публикувано в списание Intelligence, изследването е извадка от над 11 500 участници.

Изследователският екип анализира данните от проучването на домакинствата, доходите и динамиката на труда в Австралия през 2012 г. с въпроси, предназначени за оценка на когнитивните способности на респондентите, както и проучване на HILDA от 2015 г., което разпитва участниците за техните мнения относно равни права.

Наред с други въпроси, участниците бяха помолени да поставят твърдението „Хомосексуалните двойки трябва да имат същите права като хетеросексуалните двойки“ по скала от един (силно несъгласен) до седем (силно съгласен).

В крайна сметка беше открито, че колкото по-ниска е интелигентността на човек, толкова по-вероятно е те да изразят предубедени възгледи срещу еднополовите двойки.

Установено е, че връзката е особено силна по време на оценката на вербалните способности и е установено, че е вярна дори след като се вземат предвид фактори като образование и социално-икономически статус.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *