Д-р Джулия Чехонина е старши изследовател в клиника по хранене и биотехнологии. Експертът споделя недостигът на кои продукти намалява приповдигнатото настроение, разказва радио Sputnik.
Чехонина заявява, че липсата на настроение, безпокойството и раздразнителността по време на диетата се дължат на триптофана. Тази аминокиселина осигурява синтеза на серотонин, който е по-известен като „хормон на настроението“ или „хормон на щастието“. Освен това лошото настроение причинява неправилно съотношение на важните вещества в диетата.
„При небалансирано хранене, в 90 процента от случаите, една от последиците ще бъде липса на настроение“, подчертава диетологът.
За да се предотвратят проблеми с настроението, специалистът препоръчва добавяне на източник на триптофан към ежедневната диета. Най-голямо количество от това вещество се намира в червения и черния хайвер. „Но този продукт, поради различни причини, не може да бъде в нашето меню всеки ден“, отбелязва експертът. Тя съветва да се избират по-достъпни храни: твърди сирена, ядки, тофу и други соеви продукти. Заслужава си да се яде и заешко, пилешко и пуешко месо, казва в заключение Чехонина.
Лекарят отбелязва, че много диети бързо стават скучни, защото често са много монотонни, затова съветва да ги разнообразявате с различни подправки.
Превод и редакция: TRENDY NEWS