Хубаво е всички да хапваме по-полезни храни, защото така наистина ще помогнем на организма ни да не се натоварва толкова, а и ще се чувстваме по-леки, по-жизнени и по-свежи.
Ето защо е полезно да хапваме повече салати, но в тях да включваме задължителните за нашето здраве протеини. Протеините са тухличките на живота. Участват в състава на мускулите, костите, косата, кожата, изобщо – във всяка частица от нас. От тях се получават ензими, които подпомагат химическите реакции и пренасянето на кислорода с кръвта до клетките.
Поне 10 000 различни видове протеини ви карат да изглеждате и да се чувствате… живи. Липсата на достатъчно протеини отслабва мускулите и сърцето, отслабва имунитета и дихателните функции и може да доведе до сериозни заболявания.
И не го казваме, за да ви плашим, а защото наистина протеините, както и въглехидратите и мазнините, са абсолютно, абсолютно необходими, за да сте здрави.
Без значение дали сте на диета, дали сте избрали да не ядете месо или пък искате да изключите друга група храни, трябва да се погрижите да не ви липса нито една от основните хранителни групи.
Днес ще ви помогна да се храните малко по-здравословно, като ви предложа цели 5 рецепти за протеинов салати, които са идеални както за сваляне на излишни килограми, така и просто за да се чувствате жизнени и здрави!
Ето предложения за 5 протеинови салати, които топят килограмите бързо и без глад
Богата салата с червен боб, царевица и риба тон – засищащо и полезно предложение, което включва два важни протеина – боб и риба тон!
Необходими продукти за 4 порции:
200 г зелен фасул
1 консерва червен боб (300 г)
1 консерва царевица (200 г)
1 консерва риба тон (250 г)
1 глава червен лук
за дресинга:
1 к. ч. зехтин (100 мл)
сок от 1/2 лимон
1 ч. л. сух босилек
1 с. л. кетчуп
1 ч. л. балсамов оцет
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Продуктите за дресинга се разбиват с телена бъркалка в купа.
2. Зеленият фасул се почиства и се вари 20 минути.
3. В подходяща купа се смесват червеният боб и царевицата и се разбъркват. Към тях се прибавя нарязаният наситно лук, изцеденият и охладен зелен фасул и дресингът.
4. Салата се разбърква и се сипва в чиния. В средата се поставя рибата, която трябва да остане във формата, получена от консервата. Около нея се разпределя от овкусената салата.
Салата скариди с домат – скаридите са още един чудесен източник на протеин за дните, в които ви се хапва нещо морско.
Продукти за 4 порции:
*3 глави лук
*1 зелена чушка
*1 ч.л. пресен корен джинджифил, нарязан на ситно
*1 ч.л. пресен чесън, намачкан
*1 ч.л. сол
*1 ч.л. чили на прах
*2 с.л. лимонов сок
*350 гр замразени скариди
*3 с.л. масло
*400 г консервирани домати (1 кутия)
*пресен кориандър
Нарежете лука и чушката. Сложете в една купа джинджифила, чесъна, чилито на прах и разбъркайте. Добавете лимоновия сок и бъркайте, докато се получи гладка паста.
Поставете скаридите в купа със студена вода и оставете да се размразят. След това ги изцедете добре. Загрейте маслото в съд за готвене. Добавете лука и запържете, докато стане прозрачен.
Прибавете пастата и подправките към лука, намалете огъня и оставете да ври за около 3 минути. Добавете доматите и чушката. Оставете да се задуши за 5-7 минути, като разбърквате от време на време.
Добавете размразените скариди в съда и варете още около 10 минути, като разбърквате от време на време. Сервира се с пресен кориандър, сварен ориз и зелена салата.
Пилешка салата със сусам – Сусамът е апетитна добавка към какви ли не печива и ястия. Богат е на фолиева киселина и се среща в 12 разновидности по света. Ето защо го добавяме към крехкото пилешко месо в новата ни салатна оферта.
Сусамът е апетитна добавка към какви ли не печива и ястия. Богат е на фолиева киселина и се среща в 12 разновидности по света. Ето защо го добавяме към крехкото пилешко месо в новата ни салатна оферта.
Продукти:
1/3 чаена чаша майонеза
1 супена лъжица соев сос
1/3 чаена лъжичка смлян джинджифил
1 скилидка смачкан чесън
сол и черен пипер на вкус
1 и 1/3 чаена чаша пилешко филе нарязано на кубчета (предварително сварено или запечено на грил)
1 червена нарязана пиперка
1/2 чаена чаша сварен или консервиран зелен боб (нарязан)
1 супена лъжица сусам
2-3 супени лъжици запечени бадеми
зелена салата
Приготвяне:
В малка купа смесете майонезата, соевия сос, джинджифила, чесъна и червения пипер. След това запечете сусама в сух тиган. Нарежете на едро бадемите, които може да замените и с кашу.
В купа разбъркайте пилешкото месо, зеления боб, чушката и сусама. Накрая добавяте соса. Поднесете ястието върху канапе от зелена салата, а най-отгоре поръсете бадемовите ядки.
Бобена салата с билков хляб – апетитна салата с бобово растение, източник на незаменим протеин!
Необходими продукти за 1 порция:
1 дебела питка
100 г бял боб
100 г червен боб
2 стръка целина
1/2 лимон
1 ч. л. захар
1 ч. л. морска сол
1 с. л. зехтин
1–2 с. л. сусамов тахан
30 мл джинджифилово олио (пюре)
за билковата смес:
1 ч. л. ким
1 ч. л. кориандър
1 ч. л. индийско орехче
1 ч. л. чимен
1 ч. л. сумак
Начин на приготвяне:
1. Двата вида боб се сваряват, като малко преди готовност се слага и нарязаното на филийки селари.
2. Свареният боб се смесва със захарта, морската сол, зехтина и сусамовия тахан и се гарнира в дълбока купа с резени лимон. Полива се с джинджифиловото олио.
3. Питката се изпича, намазва се с билковата смес и се добавя към салатата.
Салата от авокадо и краставици
За да оставите зад гърба си всички онези бургери, дюнери и шоколадови изкушения лесно, заменете ги с интересни и полезни кулинарни творения. Например с тази салата от авокадо и краставици!
Необходими продукти
2 бр. авокадо
2 краставици
50 г пресен джинджифил
4 стръка стеблена целина
2 сушени люти чушки
6 скилидки чесън
1/2 връзка пресен кориандър
1/4 връзка магданоз
4 стръка босилек
2 с. л. сок от лайм
2 с. л. олио
сол на вкус
Днешната ми рецепта е специално за всички, които си обещаха от новата година да се хранят по-здравословно.
За да оставите зад гърба си всички онези бургери, дюнери и шоколадови изкушения лесно, заменете ги с интересни и полезни кулинарни творения. Например с тази салата от авокадо и краставици:
Краставиците се обелват и се нарязват на едри кубчета.
Стеблата от кориандъра се наситняват, джинджифилът се обелва и се накълцва, а скилидки чесън се смачкват леко.
Така подготвените зеленчуци се смесват, прибавят се и стритите чушки.
Посоляват се и се намачкват леко, не бива да се разкашкват. Оставят се така около 30 минути.
След това към тях се прибавят нарязаните листа от кориандъра, магданоза и босилека. Слага се и стеблената целина, обелена и нарязана косо. Овкусява се със сол, сока от лайм и олиото.
Салатата се разбърква с авокадото, нарязано на едри парчета, и се сервира.
Източник: edna.bg