Французите са едни от най-известните любители на храна. Днес ще покажем сравнение на два вида Brie de Meaux, за да покажем каква е разликата между хубавите продукти и имитиращите такива.
Вляво, естествено, натурално френско сирене Brie de Meaux, направено от всепризнат производител, отлежало до съвършенство и предлагано от търговец на сирене в MOF, което разбираемо, като всеки истински продукт се разваля, протича, губи формата си.
Вдясно, пастьоризирано, промишлено Бри, за масовия консуматор, което може с години да запази както формата, така и вкуса си.
Истинският Brie de Meaux – който често опитваме на нашите обиколки с храна, има ядлива кора с аромати на гъби, карфиол, влажни горски листа (sous bois) и дори стриди. Фалшивото Бри отдясно има вкус предимно на мляко.
Неговата изкуствена кора, предназначена да имитира вида на цъфнала (мухлясала) кора, често се отстранява, защото няма никакъв интерес. Фалшивото Бри се произвежда масово за продажба в супермаркети и за износ в страни, които имат строги правила относно сиренето от сурово мляко (като САЩ). На фалшивата Brie не е позволено да използва истинското AOP защитено име Brie de Meaux. Когато видите името „Бри“ (непоследвано от име на място), вие ядете лоша имитация.
5 храни, чийто срок на годност е по-кратък, отколкото си мислите
Един от най-надеждните начини да взривите ума на клиента по време на дегустация е да споделите вкуса на автентичното Бри дьо Мо, което по нищо не прилича на Бри, което са срещали у дома. Ако сте в Париж, независимо дали се присъединявате към нас за обиколка с храна или не, отидете в магазин за качествено сирене, за да опитате истинското нещо, защото можете да го изпитате само така (перфектно узряло, не отлежало и амонично) във Франция.
Точно сега навлиза в пиковия сезон и ще продължи да бъде изключителен през целия зимен месец. Както тези френски продукти, истинските, се развалят, така и качествените български продукти с течение на времето, дори само за няколко дни губят формата и вкуса, разтичат се. Един продукт, който е непроменен с месеци и години, почти сигурно е пълен със стабилизатори, оцветители, овлажнители, окислители, омазнители, набухватели, сгъстители и овкусители.