Учени от Калифорнийския университет са установили, че вещество, съдържащо се в кравето мляко, протеинът казеин, ускорява заздравяването на рани. Резултатите от изследването са описани в Journal of The Royal Society Interface.
В експеримент върху мишки с незначителни кожни лезии, авторите изследват ефекта на казеина върху заздравяването на рани. Животните бяха разделени на три групи: в първата група бяха превързани с казеинови бинтове; във втория – с обикновени бинтове; а при третото повредата изобщо не е лекувана. Казеиновият дресинг беше комбинация от млечен протеин с поликапролактон. Изследователите записват промените в мишките на 3, 7, 10 и 14 дни, като фотографират раните, както и ги изследват под микроскоп.
На 14-ия ден след нараняването, раните, обвързани с казеинови превръзки, зарастват много по-ефективно от раните в групата с конвенционални превръзки и нетретираната група. Освен това беше възможно да се покаже, че казеиновите превръзки не са токсични и беше регистрирано намалено ниво на имунни клетки около рани, третирани с млечен протеин.
Казеинът е протеин, открит в млякото на бозайници, повечето от които в кравето мляко, където съставлява до 80 процента от течността. Това е доста евтино вещество, тъй като е страничен продукт от производството на обезмаслено мляко. Последните проучвания разкриха, че казеинът има антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Превод и редакция: TRENDY NEWS