Едно от задължителните ястия на празничната трапеза на Бъдни вечер е тиквеникът. Той представлява традиционна българска сладка баница с пълнеж от тиква и други продукти, според всеки вкус.
- Бърз тиквеник с канела
Продукти:
1 пакет кори за баница
1 кг тиква
1 пакет чаени бисквити
2 чаши захар
1 чаша олио
2 супени лъжици пудра захар
1 супена лъжица канела
Приготвяне:
Тиквата се настъргва и се разбърква заедно със захарта, канелата и натрошените чаени бисквити. Корите се разгъват една по една, намазват се с олио и се поръсват с плънката. Завиват се на охлювчета и се подреждат в предварително намазнена тава за печене.
Тиквеникът се пече до готовност в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като е готов се изважда от фурната, оставя се да се охлади и се поръсва обилно с пудрата захар.
Сервира се студен.
2. Класически тиквеник
Приготвяне:
Продукти:
200 г брашно
500 г тиква
100 г орехи
100 г вода
100 г олио
150 г захар
лъжица канела
Начин на приготвяне:
Направете тесто от брашното и водата и разточете 5 кори. Сварете и обелете тиквата от кората. Поръсете със захар, счукани орехи и канела и след като изстине го наредете по корите без най-горната. Изпечете го в умерена фурна и го поръсете с пудра захар.
3. Тиквеник със стафиди, напоени в ром
Продукти:
1 кг обелена тиква цигулка
250-300 г кафява захар
100 г стафиди
коняк или тъмен ром за напояване на стафидите
150 г счукани орехи
1 прахче канела
1 жълтък за намазване на тиквеника
масло или олио за намазване на корите и тавичката
Приготвяне:
Сложете стафидите в коняк за няколко минути, за да поемат хубаво от алкохола. Настържете тиквата и я сложете в голяма купа. Към нея добавете захарта, канелата, ядките. Когато стафидите са поели от коняка може да ги добавите и към другите съставки. Разбъркайте всичко добре.
Разстелете корите. Вземете една кора, капнете върху нея малко разтопено масло/олио, сложете в единия й край от плънката и завийте. Корите се слагат в тавичка, предварително намазана с олио.
Снимка: Az-jenata.bg