Питателни, ароматни… да си оближеш пръстите
Всички обичаме да си спомняме с умиление за закуските, които едно време ни приготвяха нашите баби и майки.
Е, може би не бяха най-здравословните и не включваха чия, авокадо и безглутенови съставки, но пък ни правеха щастливи.
Ето защо днес сме решили да ви върнем назад в добрите стари времена, когато тестото не беше враг, а пържените закуски бяха на почит.
С edna.bg ви припомняме рецептите за най-вкусните закуски от нашето детство!
Маслени милинки със заливка
ЗА ТЕСТОТО – брашно – 500 г / прясно мляко – 200 мл / мая – 1 пакетче, / сол – 1 ч.л. / захар – 1 ч.л. / зехтин – 1 с.л.
ЗА ПЛЪНКАТА – сирене – 150 г / яйца – 1 бр. / масло – 20 г краве
ЗА ЗАЛИВКАТА – яйца – 1 бр. / сол – 1 щ. / прясно мляко – 100 мл / брашно – 2 с.л. / масло – 2 с.л. краве, меко / мас – 2 с.л. свинска, за намазване на тавата
Брашното пресейте заедно със сухата мая и в него направете кладенче. Сипете затопленото мляко, сол, захар и зехтин, разбъркайте и омесете гладко тесто. Поставете тестото в купа с 2 с.л. олио, покрийте с фолио и оставете да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разточва на лист с дебелина 5-6 мм. За плънката разбийте с вилица яйцето с щипка сол и в него размачкайте сиренето.
Разнесете плънката по кората от тесто и тук-там сложете кубчета от кравето масло. Навийте кората на руло и разтеглете на фитил, а след това нарежете на охлюви, дебели 2 см (около 16 бр. се получават).
Подредете ги в тава /широка 30 см/, намазнена със свинска мас и оставете да втасат още веднъж.
Направете заливка, като смесите разбито яйце с малко сол, меко краве масло, две лъжици брашно и разбъркайте добре с 1 малка чашка прясно мляко.
Разпределете сместа върху всяка милинка и сложете да се изпекат в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.
Селски мекици
Продукти – брашно – 1 кг / мая – 1 п. суха / сол – малко / яйца – 3 бр. / олио – 3 с.л. / захар – 3 с.л. / вода – 600 г хладка
Всички продукти се разбъркват добре до получаване на средно меко тесто.
Оставя се да втаса 1 час
Пържат се мекички в горещо олио от двете страни и се отцеждат по желание върху домакинска хартия.
Пържени филийки с кисело мляко
Продукти – яйца – 4 броя / хляб – 9 филии бял / олио – около 200 мл / кисело мляко – 1 кофичка / сода – 1 к.л. за хляб / сол
Разбъркайте содата към киселото мляко, а след това го разбийте с яйцата.
Посолете леко на вкус. Загрейте мазнината в тиган.
Оваляйте всяка филийка в яйчената смес и сложете да се пържат последователно от двете страни.
Готовите пържени филийки с кисело мляко се отцеждат върху кухненска хартия.
Кифлички с мармалад
Продукти – брашно – 1 кг / яйца – 5 бр. / прясно мляко – 500 мл / мая – 1 бр./1 пакетче / олио – 150 мл / захар – 6 – 8 с.л. / ванилия – 1 бр. / мармалад
Затопля се прясното мляко. Към него се добавят: маята, 3-4 с.л. захар, 3-4 с.л. брашно. Сместа се оставя на страна за около 10 минути, за да се надигне.
Брашното, яйцата(без единия жълтък), олиото, ванилията и 3-4 с.л. захар се смесват с вече надигналата се смес.
Тестото се замесва и се оставя да втаса за 30-35 минути. След като втаса се премесва и се разделя на 4 равни топки. Топките се оставят на масата върху олио, за да се поотпуснат малко.
Разточват се и се режат на триъгълничета (с дебелина около 1 см). Добавя се мармалад (по възможност по гъст) и се навиват.
Отделеният жълтък се разбива с малко олио и се намазват кифличките. Поръсват се с захар и се оставят малко да се надигнат.
Пекат се на 200° и постепенно на 250°.
Тутманик на конци
Продукти – мая – 20 г жива / захар – 1 ч.л. / прясно мляко – 200 мл / кисело мляко – 125 г / сол – 1 ч.л. / масло – 100 г разтопено / олио – 100 мл / яйца – 1 яйце + 1 белтък / жълтъци – 1 бр. за намазване / брашно – 4 ч.ч. + за доомесване / сирене – 300 г
Активираме маята със захарта и част от прясното мляко. След като шупне, прибавяме останалото прясно мляко, киселото мляко, яйцето, белтъка и 1/3 от мазнината.
След като всичко е смесено добре, добавяме малко по малко брашното и солта до получаване на меко лепнещо тесто. Оставяме да втаса за около час.
Разделяме тестото на 4 части. Разточваме с ръце до получаване на кора. Намазваме с масло и натрошаваме сирене.
Навиваме на руло и поставяме в тавичка, като леко засукваме корите.
Намазваме тутманика с жълтъка. Изчакваме да втаса отново.
Печем тутманика в умерена на 170 градуса фурна да златисто.