Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изпратиха писмо с искания до Националното сдружение на общините в България, гласи пост в социалните мрежи.
Ето какво пишат те:
„Ресторантьорският и развлекателният бранш бе поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID-пандемията. Това доведе до масови фалити в бранша, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване, а не за печелене на дивиденти – основната функция на частния бизнес.“
Във връзка с потенциалното отваряне на заведенията на 01.03.2021 г. при намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения от страна на клиентите, браншовиците апелират за предприемането на пет стъпки, а именно :
- До края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.
- Таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и удължени за периода на забраната за работа. Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата (за общините, които изискват такива допълнителни такси).
- Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г.
- Да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, а същите да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.
- Да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Следва те да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановка и промяната в положителен или отрицателен план на действията относни рестрикциите към бизнеса, мерките в подкрепа и евентуалното приемане на нови предложения.