Lava cake определено е един от най-популярните десерти в днешно време. Отличаващо се с полу-течната си консистенция и наситен шоколадов вкус, десертът става любим на хората от цял свят. Подходящ е както за романтична вечеря, така и за обикновено събиране с приятели – ще се хареса на всеки.
Тази рецепта за така нареченият „лава кейк“ е повече от лесна и един от продуктите (които са едва 4) е именно чудният лешников крем „Нутела“. Още по-привлекателното в приготвянето на десерта е, че до голяма степен наподобява класическото суфле. Имате пълното въображение да украсите чинията с топка сладолед, плодове, сметана, дресинг. Колкото и да развихрите въображението си, прекрасният вид на десерта ще бъде „помрачен“ (в добрия смисъл на думата) от нетърпението ви да се насладите на „шоколадовата бомба“.
Следната рецепта и грамаж са за 2 броя лава кейк :
- 1 цяло яйце + 1 жълтък
- 2 супени лъжици захар
- 100 g лешников крем „Нутела“
- 2 супени лъжици брашно
- Предварително загрейте фурна на 220 °C.
- В купа, с помощта на мискер разбийте цялото яйце, отделният жълтък и захарта на висока степен. Цялото бъркане трябва да продължи около 3 минути или докато сместа увеличи обема си двойно.
- Намажете формичките (някои ги наричат рамекини) обилно с масло, като наблегнете на дъното и ги поръсете с малко брашно. След това обърнете купичките надолу и леко потупайте, за да падне излишното брашно.
- В голяма купа изсипете Нутела-та и я загрейте в микровълнова печка за около 30 до 50 секунди. След като извадите купата, поетапно добавете яйчената смес и двете супени лъжици брашно. С помощта на готварска шпатула, внимателно разбъркайте и смесете всички продукти до образуването на гладка и пухкава смес.
- Разпределете сместа в двете формички равномерно и си поставете по средата на самата фурна. Решетката не трябва да е много високо или много ниско.
- Печенето отнема около 11 минути, които е препоръчително да засичате с таймер. В случай, че печете повече от това време няма да получите „течния ефект“ в центъра на лава кейка.
- Изкарайте десертите за около 3 минути извън фурната, за да се охладят. Преди да обърнете формите в чинията за сервиране, внимателно, с шпатулата отделете краищата от ръбовете на формата.
- След като обърнете формата надолу към чинията, леко потупайте дъното, за да може лава кейкът да падне по-лесно.
- Следва да украсите шоколадовото удоволствие с пудра захар, сметана, топка сладолед, плодове и т.н. Използвайте въображението си и поглезете сетивата си!
Bon appétit!