Много британци се опитват да свалят няколко килограма, след като месеци са били затворени и са работили от вкъщи, но не е нужно да разчитаме на яденето на салати и супи, за да намалим теглото. Експерт твърдят, че яденето на пържола може да помогне за отслабнето, пишат от dailystar.uk.
Д-р Джайлс Йео, генетик от университета в Кеймбридж, твърди, че фокусът върху начина на приготвяне на храната е ключът към поддържането на стройно тяло.
„Въпреки че калориите са полезно измерване, те се използват много ограничено, когато става въпрос за здраве и загуба на тегло. Стойностите на калориите се основават на 120-годишна наука и не вземат предвид какво се случва с храната, когато ядем и готвим“, казва д-р Йео.
Той казва, че трябва да се фокусираме върху „калоричността“, а не върху това колко храна има.
Това се променя от начина, по който храната се приготвя, готви и усвоява, твърди д-р Йео в новата си книга – „Защо калориите не се броят“.
Очевидно, колкото по-далеч от естественото си, сурово състояние, толкова по-калорична е храната.
Това означава, че задушаването, бавното готвене или смесването на храната прави по-вероятно качването на килограми.
„За да отслабнем и да бъдем здрави, трябва да гледаме не колко калории има в храната, а качеството на този продукт. Ако се обработи или промени по някакъв начин, тогава тялото ще поеме повече от калориите, които съдържа“, добавя той.
Един пример за теорията на д-р Йео е говеждото. Той твърди, че е по-калорично, когато е смляно и приготвено с някакъв сос, отколкото при пържене на тиган като пържола.
„Месото и след това процесът на готвене променя колагеновия протеин, който се съдържа в него, което улеснява дъвченето и смилането. Можете да приготвите пържола средно за по четири минути от страна“.
„Сравнете това с мляно говеждо месо, добавено към лазаня или болонезе, което е било варено дълго време, след това евентуално замразено и претопляно, което означава, че докато го изядете, ястието ще бъде нагрято три или четири пъти, увеличавайки калоричната наличност при всеки повод. „
Той заявява, че готвенето на пържолата повече улеснява смилането и съхранението като мазнина.
Д-р Йео обаче казва, че не трябва да ядете червено месо повече от два пъти седмично.
Йео твърди, че идеалното „сладко място“ за отслабване е да ядете 64 грака чист протеин всеки ден.
Това обаче не означава суровото тегло на храната, а колко протеин съдържа.
Например типичните 150 грама варени пилешки гърди съдържат около 35грама протеин.
Протеинът помага да се задържи гладът и се усвоява повече от мазнините и въглехидратите.
Протеинът може да се намери и във вегетариански варианти като нахут и леща.
„На всеки 100 калории, които ядем, телата ни използват само 70 от тези калории, а останалите 30 се отделят като топлина. Това е изключително важно по отношение на калоричността и загубата на тегло, но само до известна степен“, казва докторът.
Д-р Йео завършва с това, че два дни от седмицата трябва да се почива от месото и също да се ядат много плове и зеленчуци.
Превод и редакция: TRENDY NEWS