Кафето дава енергия, от която много хора имат нужда, за да започнат деня си. Сега ново революционно изследване за връзката между храната и коронавируса показва, че тази „електроцентрала на закуска“ може също да осигури известна защита срещу COVID-19, съобщава „Нюзмакс“.
Консумирането на зеленчуци и кърменето също намалява риска от COVID-19, според новото проучване на Северозападния университет в Чикаго. И обратно, преработените меса като колбасите могат да увеличат нашата чувствителност към коронавируса. Други проучени храни като плодове, чай и червено месо не оказват никакво влияние.
„Знаем, че COVID-19 е инфекциозно заболяване, подобно на пневмония или други видове респираторни инфекции. Знаем, че имунитетът играе важна роля в способността ни да се борим с някои от тези инфекциозни заболявания“, каза съавторът на изследването Мерилин Корнелис.
Интересно ми беше да разбера как храненето може да играе роля при COVID-19, защото знаем, че то влияе върху имунитета“, добави Корнелис, доцент по превантивна медицина в Медицинския факултет на Северозападния университет.
Други изследвания са фокусирани върху отделни здравни проблеми по отношение на инфекцията с COVID-19, включително въздействието на състояния като диабет. По-малко внимание е отделено на модифицируеми рискови фактори, различни от теглото, каза Корнелис.
За проучването изследователите са използвали данни на UK Biobank за изследване на връзката между диетичното поведение от 2006 до 2010 г. и инфекциите с COVID-19 от март до ноември 2020 г. при същите хора. Изследователите разгледали специално храни, за които е доказано, че влияят на имунната система в по-ранни проучвания върху хора и животни, информира БГНЕС.
Проучването включва близо 38 000 участници, на които е направен тест за COVID-19. Около 17% са били положителни за вируса. Констатациите са публикувани в списание „Nutrients“.