През лятото температурите са опасно високи, а влажността на въздуха подпомага размножаването на бактериите, които причиняват хранително натравяне.
За да се избегнат потенциални клопки на инфекция, трябва да обърнем специално внимание на термичната обработка на суровото месо и начина на неговото съхранение, предупреждават Gotvach.bg. Същото важи и за яйцата.
След подготовка на храната желателно е тя да стои извън хладилника най-много до половин час, а температурата в преносими охладители не трябва да е под 8 градуса по Целзий.
Ето кои са най-здравословните (и най-вредните) предложения за закуска и обяд, които да приготвите за следващото си плажуване без никакви скрупули:
Докато сте на плажа, консумацията на полуготов и варен салам определено трябва да се избягва, както и пастет или готови хлебни изделия с месни продукти.
Съвет: Едно вкусно парче месо на скара с пресни зеленчуци, хляб и подправки са много по-добър вариант за здравословно и безопасно хранене на плажа. Пазарите изобилстват от пресни плодове и зеленчуци, чиито хранителна стойност е доста добра. Бърза салата вместо месо, в която можете да добавите и зърнени култури или риба, е страхотно предложение.
Храните на плажа не трябва да са мазни и солени. Чипсовете на брега на морето не са препоръчителни, както и тежките сандвичи с пържено месо и майонеза, тъй като в повечето от тях се съдържат яйца – най-честият източник на лятна инфекция на салмонела. Хамбургери и пържени картофи са най-честата оферта в летните заведения за хранене, но макар и опаковани, не са желателни.