Българите сме прочути по целия свят. Прославили са ни Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Григор Димитров и много други, които не са спортисти. А знаете ли, че най-добрият хлебар на планетата също е нашенец?
Става дума за Богдан Богданов от Стара Загора. Освен с уникалните си тестени произведения, той може да се похвали и с отличието от ЮНЕСКО.
Организацията го обяви за „живо съкровище“ след като направи проучване и установи, че българинът пече и произвежда най-чистият хляб на планетата. Богданов е икономист по професия, но решил да напусне досегашното си занимание. Той направил частна малка пекарна, в която произвежда уникален хляб по автентична древна рецепта .
Българският хлебар разкрива някои от тайните си. Той разказва, че сам си проготвя живата мая. Не добавя никакви подобрители и консерванти, а само изворна вода. Богданов добавя, че след като налее изворна вода в ръженото брашно бактериите започват да се размножават чрез млечно кисела ферментация. След това маята трябва да стои на топло място, за да ферментира.
Андре Гиганта – най-подценяваният българин
Хубавото на този начин на приготвяне на насъщния е, че така може да стои цял месец, без да изсъхне и без да промени своя вкус.
„Затова в миналото нашите прабаби месели само веднъж седмично, и вкусът и състоянието на питките се запазвал цели 7 дена. Сега това се постига само с консерванти“, разказва самия той.