Правилното хранене е, когато не само знаете какво да ядете, но и кога е най-доброто време да го ядете. Оказва се, че традиционната чаша кафе, с която започва деня, е истинско изпитание за празния стомах. А ето и редица храни, които е по-добре да не ядете на празен стомах, ако не искате да развалите храносмилането си.
Печива с мая
Пресните кифлички или банички с мая не са най-добрият вариант за първото хранене. Маята в печенето дразни стените на стомаха. Такава закуска може да предизвика повишено образуване на газове и подуване на корема. Внимавайте и с мазните храни!
Кафе
Ароматната напитка стимулира производството на солна киселина, която е стомашният сок. Това води до проблеми като лошо храносмилане, киселини, синдром на раздразнените черва и стомашни язви.
Кисело мляко
Всички ферментирали млечни продукти са ценни със своите млечнокисели бактерии, които „работят“ в червата. Но какъв е смисълът да ядете кисело мляко сутрин, ако солната киселина на празен стомах се нахвърля върху тях и буквално ги унищожава?
Алкохол
„Шампанско се пие сутрин или от аристократи, или от дегенерати!“ – заяви във филма „Диамантената ръка“ преди години един от актьорите. Той е напълно прав. Алкохолни напитки вместо някои полезни храни на гладно са пълен абсурд.
Алкохол, приет на празен стомах, бързо навлиза в кръвта и това води до рязък спад на нивата на кръвната захар. Рязкото спадане на кръвната захар е сериозен стрес за организма.
Портокали
Портокаловият сок за закуска е много приятен, но не е здравословен. Оранжевите плодове съдържат много плодови киселини, които на празен стомах могат да причинят киселини и да провокират стомашни язви. Същото важи и за ябълките.
Банани
Започването на деня с банани не си струва. Бананите са богати на магнезий, който, когато се приема на празен стомах, може да причини голям стрес на сърцето.
Ползите от плодовите закуски са силно преувеличени. Те са възможни за хора без наднормено тегло и без проблеми със стомашно-чревния тракт. Тъй като кръвната захар също се повишава бързо, плюс процесът на ферментация в червата се активира.
Захарни изделия
Даааа… Сладкиши, шоколад, торти – всички тези храни с високо съдържание на захар на празен стомах провокират рязко освобождаване на инсулин в кръвта. Такова натоварване за панкреаса не е полезно. С това може да развиете и диабет.
Ако ядете бонбон или парче торта на празен стомах, тогава кръвната захар се повишава бързо и за нейното използване тялото задейства хормона инсулин. Бързите въглехидрати се наричат така, защото рязко повишават кръвната захар, а след това тя рязко пада. В резултат на това искате да ядете отново само след няколко часа.
Студени напитки
Ледено студена лимонада или просто студена вода, изпити на празен стомах, забавят процеса на храносмилане. Сутрин и на празен стомах е по-добре да се пие нещо топло.
При пиене на студени напитки на празен стомах е възможен спазъм на жлъчния мехур и червата, координираният процес на храносмилане в стомаха е нарушен. И от гледна точка на индийската медицина, жизнената енергия е „угасена“.
Свежи зеленчуци
Домати, краставици, чушки, зеле, броколи също са богати на киселини. Това е твърде агресивна храна за гладен стомах. Последствията са гастрит и язва. Трябва да добавим и лук и чесън – те са наситени с етерични масла и на празен стомах могат да провокират гастроспазъм.
Консерви и пушени меса
Изобилието от сол и консерванти дразнят стените на стомаха. Прекомерното производство на стомашен сок винаги провокира стомашно-чревни заболявания. Такива ястия като цяло трябва да се ядат много умерено, а на празен стомах – не.
Круши
В крушата има много фибри и несмилаеми фибри, които ще бъдат твърде тежки за тялото, което все още не се е събудило. В допълнение, този безвреден плод може да забави работата на стомаха и червата, което ще повлияе неблагоприятно на храносмилането.
Превод и редакция: TRENDY NEWS