Всички знаем за конопа и неговата употреба в ежедневието. Малко хора обаче са запознати с ползите му и с интересни факти за растението.
Ще започнем с това, че е едно от първите растения, използвани заради влакната им преди повече 10 000 години. Някои дори го наричат „суперхрана“.
Както е най-известно, коноп е използван термин за високо растящи вариетети на растението Канабис и неговите продукти, които включват влакна, масло и семена. В крайна сметка обаче марихуаната и канопа са просто братовчеди.
Нека да загърбим стереотипите и да поговорим за ползите му.
Конопа често се среща в кулинарията
В случая става въпрос за семената на растенията, които могат да се ядат сурови, например. От тях се прави и конопено мляко, което е много подобно на вкус на соевеото. Може също да намерите конопено олио, брашно.
В допълнение ще кажем, че всички продукти, за чието създаване е използван коноп, са биоразградими. Например пластмаса от растението. В подходящата среда конопената пластмаса изисква от три до шест месеца, за да се разгради напълно.
Пластмасите от суров нефт могат да отнемат до 1000 години, за да се разградят по естествен път.
Друг интересен факт е, че конопа помага за прочистване на въздуха и абсорбира повече CO2 от всяко друго растение
Може и да не ви се вярва, но конопът е една от основните „съставки“ при борбата срещу антропогенните промени в климата. Конопът помага за почистване на въздуха, тъй като растенията абсорбират CO2.
И, както вече споменахме, научно доказано е, че няма друго растение, което да абсорбира толкова голямо количество CO2.
Освен това, учени смятат, че конопа помага и срещу затлъстяване.
Можем да добавим, че растението се бори успешно с акне, понижава кръвното налягане и предотвратява сърдечни заболявания.