Любителите на кафе винаги са готови да експериментират с вкусовете, които опитват. Известни са толкова много видове по света. Въпреки противоречивите данни, които учените споделят за пиещите тази напитка, е много трудно да се откажеш да го пиеш всяка сутрин.
Днес ще ви разкажем за най-скъпото кафе и откъде може да си го купите. Става думи за „Копи Лувак”. Него може да намерите на индонезийските острови Суматра, Ява, Бали и Сулавеси, както и от Филипините и Източен Тимор.
Учени откриха кога е по-добре да пием кафе: Сутрин или следобяд?
Значението на „Копи Лувак“ буквално означава на индонезийски „Кафе от азиатска палмова цибетка”. И именно цибетката – хищен бозайник, подобен на енот, е тази, която прави това кафе толкова специално.

Това сладко животинче се храни с различни видове кафени зърна – Арабика, Робуста, Либерика, които я примамват с плодовата си обвивка.
Както може да се досетите, след като погълне зърната, те престояват между ден и половина и два дни в стомахчето на животното.
Вътре в стомаха се разгражда само част от външната им обвивка. Вътрешността им остава цяла, с непроменена форма, и бива изхвърлена от храносмилателния тракт на цибетката по естествен път. Следват процеси по събиране на кафените зърна, щателно измиване, сушене на слънце и леко изпичане.

Кафените зърна успяват да се „обогатят“ с аминокиселини в стомаха на цибетката благодарение на ензимите в него. Именно от там идва уникалния вкус и изключителните качества на Копи Лувак. Тези, които са го опитвали, казват, че има характерен наситен аромат и липсата на горчивина.
Вкусът му е различен от този на тъмно изпечените кафета, защото зърната се запичат леко – до светло канелен цвят, а това предизвиква много лека карамелизация на захарите в тях. Ароматният профил също носи своята уникалност – в едно сварено и изстудено кафе Копи Лувак можете да откриете аромати и вкусове, които не сте долавяли досега при други кафета.