Италия е страната на пицата и пастата, където култът към храната е по-развит от където и да е другаде по света. Въпреки това италианците поддържат добро здраве и завидно хармонично тяло до дълбока старост.
Великата София Лорен неведнъж е казвала: „Всичко, което виждате, дължа на пастата.“ Между другото, на 85 години актрисата изглежда страхотно и дори стана лице на рекламната кампания за паста Barilla. Тази италианска „магия“ изобщо не е магия, а няколко прости правила, които всеки може да следва.
Натурални продукти
Диетата на италианците се основава на правилата на средиземноморската диета. Тази популярна хранителна система прилича повече на празник на хедонизма, отколкото на диета. Задължителният набор от продукти включва пресни зеленчуци и плодове, риба, птиче месо, зехтин, млечни продукти – кисело мляко и сирене, червено вино, тестени и хлебни изделия. Експертите обаче установяват, не без известна изненада, че средиземноморската диета не само предотвратява наддаването на тегло, но може и да го намали.
Има обаче няколко точки, на които си струва да обърнете внимание. Този тип хранене на практика елиминира добавената захар, наситените мазнини, червеното месо, преработените храни и неестествените храни. Пастата се прави от пълнозърнесто брашно, доматеният сос за пица се прави от домати, отглеждани в Италия, а плодовете са най-добрата алтернатива на десертите.

Вечерята като ритуал
Когато дойде време за вечеря, едва ли ще срещнете и един италианец на улицата. За жителите на тази слънчева страна вечерята е свещен ритуал, заради който могат да оставят настрана всичките си дела и да забравят за всичките си грижи. Италианците вечерят по едно и също време, никога не бързат да се нахранят, наслаждават се на всяка хапка и не преяждат. Чинията с паста винаги е придружена от чаша (но само една) червено вино и приятен разговор. Никога няма да видите италианец да се храни сам и да е забил нос в телефона, гледайки клипове в YouTube. Такава бавна, внимателна консумация на храна позволява тя да бъде добре усвоена и елиминира възможността от преяждане. Помага и за поддържането на хубаво тяло.
Не само паста
Да, макароните наистина са ястие от ежедневното меню, но в никакъв случай не са в основата му. Италианците ядат огромно количество пресни зеленчуци, богати на витамини, минерали и фибри, които подобряват храносмилането и почистват тялото от токсини. Обилният обяд се компенсира от скромна закуска и вечеря. Италианците започват сутринта с чаша еспресо и малко печива, а за вечеря изобщо не ядат въглехидрати – вместо това малка порция диетична риба или птиче месо и зеленчукова салата.

Активен начин на живот
Ролята на физическата активност за поддържане на хармония и здраве също е важна. Според статистиката италианците са една от най-активните нации в света. Те ходят, тичат, плуват, карат колела, танцуват и ходят на фитнес. Това е, с което са свикнали от детството, което отдавна се е превърнало в начин на живот и следователно не се възприема като усилие за поддържане на здравето и тялото им. Със сигурност, ако сте били в Италия, сте забелязали, че дори възрастните жители на страната със сигурност се разхождат по улиците на града или по плажа. Такава непрекъсната активност не само помага да се изгарят повече калории и да се поддържа форма, но и значително подобрява здравните показатели.
Превод и редакция: TRENDY NEWS