Въпреки че експертите не са съгласни с това.
Всеки човек, който следи правилните начини за хранене има свой „списък на лоши храни“. Добре е този списък да включва само бързо хранене и рафинирана захар, но много често там има доста здравословни продукти. Те могат да стигнат до този списък поради високото си съдържание на калории или поради неправилно приписани им вредни свойства.
Яйца
Говорим за цяло яйце. Яйчният белтък е популярна съставка в омлети и печени изделия, а жълтъкът често се изхвърля, тъй като съдържа твърде много мазнини според мнението на любителите на здравословния начин на живот. Първо, мазнините в яйчния жълтък са ненаситени и са необходими за нашето тяло. Второ, повечето хранителни вещества се съдържат в тази част на яйцето. По този начин витамините А, В2, В5, В9, D и К се изпращат в кошчето за боклук заедно с жълтъка.

Млечни продукти
Ако не сте алергични към лактоза, а киселите млека и кефирът са част от ежедневната ви диета, не трябва да ги купувате с ниско съдържание на мазнини. Факт е, че всеки млечен продукт естествено има свой собствен процент мазнини. В процеса на приготвяне продуктът преминава през много етапи на обработка, губи естествения си вкус и често външния си вид. Тук на помощ идват рафинираните захари, нишестето, сгъстителите, ароматизаторите, оцветителите и консервантите. Повярвайте ни, 5% масленост в изварата ще ви причини много по-малко вреда от всички тези модификации.

Консервирани храни
Консервираната храна буквално се демонизира , вярвайки, че в състава й има твърда химия и че няма начин да се яде. Всъщност повечето консервирани храни запазват своите полезни свойства и не представляват никаква заплаха за здравето. В процеса на консервиране мастноразтворимите витамини А, D, Е и К, калий, магнезий и манган са почти напълно запазени. Калцият изцяло придобива форма, която се усвоява по-лесно от организма. Консервите могат наистина да навредят, ако купувате праскови в захарен сироп или риба тон в доматен сос. Това са допълнителни съставки, често с лошо качество и с непонятен състав. Ако изберете продукт, консервиран в собствен сок, няма да навредите на здравето си.
Кафе
Избягването на кофеина като цяло е много популярна практика днес. Разбира се, в големи количества това може да навреди на здравето, но 1-2 чаши кафе на ден, според специалистите, няма да донесат нищо друго, освен полза. Освен факта, че кафето тонизира нервната система, значително повишавайки производителността и концентрацията, то е богато и на полифеноли – мощни антиоксиданти. Те са необходими за защита на организма от свободните радикали, които могат да причинят както преждевременно стареене, така и появата на хронични заболявания.

Бобови растения
Бобовите растения често се избягват поради тяхната нишестена текстура и високо съдържание на калории. В авокадото и сьомгата, между другото, има много повече от тях, но тези продукти не попадат в забранения списък. А бобът междувременно е отличен източник на растителни протеини и много витамини и минерали. Те също така съдържат много разтворими фибри, които играят важна роля за здравето на стомашно-чревния тракт и спомагат за стабилизиране на теглото.

Превод и редакция: TRENDY NEWS