Фурмите, не изглежда да са особено специални, с тяхната странно набръчкана, кафява кожа, но те са изключително вкусни и ароматни. Плодовете фурми се причисляват към групата на костилковите, защото съдържат една-единствена неядлива част в центъра.
Финиковите палми, които произвеждат тези малки плодове,произлизат от Мароко. Страната остава основен производител и износител на фурми. Фурмите могат да се берат и да се консумират пресни. Финиковите палми започват да дават плодове от три до пет години след засяването им и са напълно зрели на 12 години. Култивирани в сухите региони на света, диви финикови палми могат все още да бъдат открити около Йордан и границата между Иран и Ирак.
Фурми – здравословни ползи
Когато става въпрос за броя на минералите, витамините и фитонутриентите във фурмите, достатъчно е да се каже, че има много от тях. Първо и преди всичко, те са лесно смилаеми, което позволява тялото ви да абсорбира всичките им хранителни вещества.

Диетичните фибри във фурмите помагат да се изхвърлят остатъците от храносмилането през дебелото черво и предотвратяват абсорбцията на „лошия” холестерол. Съдържанието на желязо, компонент на хемоглобина, в червените кръвни клетки, определя баланса на кислорода в кръвта. Калият помага да се контролира сърдечната честота и кръвното налягане. Витамини от група В, съдържащи се във фурмите, като лутеин, каротин и зеаксантин, се абсорбират в ретината, за да поддържат оптималната й функция и да я предпазват от макулна дегенерация.
И още…
Те съдържат витамин А и К. Витамин А предпазва очите, поддържа здрава кожата на лигавиците и предпазва белите дробове и устата от развитие на ракови образувания. Танините, които са флавоноиди, както и полифенолните антиоксиданти, се борят с инфекциите и възпалението, и помагат за предотвратяване на прекомерното кървене. Витамин К е кръвен коагулант и помага в метаболизма на костите.
Мед, магнезий, манган, витамин В6 ( пиридоксин ), ниацин, пантотенова киселина и рибофлавин също присъстват във фурмите и притежават профилактични и лечебни функции.
Взети заедно тези съставки помагат на тялото да усвои въглехидратите, протеините и мазнините. Консумацията на фурми в умерени количества допринася за много здравословни ползи, като защита срещу увреждане на клетките от свободните радикали, помага за предотвратяване на инсулт, коронарни заболявания и развитието на ракови образувания на дебелото черво, простатата, гърдата, белия дроб и панкреаса.
Хранителна стойност за 100 гр. фурми:
- Калории: 277
- Мазнини: 0 гр.
- Холестерол: 0 гр.
- Натрий: 1 мг.
- Въглехидрати: 75 гр.
- Протеини: 2 гр.
Какво казва науката за консумацията на фурми?
Кадмият, в екстракта от цветовете на финиковата палма, е тестван за терапевтичния си потенциал и способността си да ограничава щетите върху репродуктивната система. Резултатите от изследването подкрепят хипотезата на учените, че екстрактите, богати на кадмий премахват токсините от тестисите и активират ендокринната и антиоксидантната система в мъжките полови органи.
Двойно шоколадово брауни с карамел от ябълки и фурми
Друго проучване, съобщава най-известните ползи за здравето от фурмите: има най-малко 15 минерала във формите, включително селен, които предотвратява раковите образувания и подобрява имунната функция. Фурмите, съдържат 23 вида аминокиселини, някои от които не присъстват в най-популярните плодове като портокали, ябълки и банани. Фурмите имат редица мастни киселини, включват палмитолеинова, олеинова, линолова и линоленова киселина. Проучването заключава, че фурмите са идеална храна, с широк спектър от основни хранителни вещества и потенциални ползи за здравето.
Здравословна рецепта с фурми: Масло от фурми
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. фурми
- 2 с.л. лимонов сок
- вода
- ¼ ч.л. канела
- ¼ ч.л. индийско орехче, на прах
- ¼ ч.л. карамфил, на прах
- ¼ ч.л. джинджифил, на прах
Начин на приготвяне:
- Поставете фурмите в тенджера и добавете вода, докато се покрият 2/3 от плодовете. Добавете лимоновия сок. Оставете да заври, покрийте с капак и оставете да се задушават.
- Намалете температурата. Гответе от 10 до 30 минути, до получаването на гъста консистенция, при която лъжицата остава в право положение, без да падне.
- Охладете сместа и я поставете в кухненски робот. Пасирайте я до гладка смес.
- Може да се съхранява в хладилник до няколко седмици и във фризер за неопределено време. Невероятно допълнение към препечен хляб, хлебчета, кексове и други.
ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА ФУРМИТЕ
През 1963 година, костилки от финикова палма са били открити в Масада, древна крепост, където през 70 година пр. н. е. голяма група от еврейски семейства се самоубива, за да не бъде заловена от римляните. През 2005 година, учените засели няколко от тези древни костилки на финикова палма. Растенията, наречени „Матусела” сега се издигат на 1,20 метра.