Крушите, оказва се, са един от най-полезни плодове, които въпреки липсата на безценните омега-3, притежават качеството да потискат възпалителни процеси в организма, благодарение на антиоксидантите, които съдържа. Дори много повече, флавоноидите в този меден плод носят ползи не само на сърдечносъдовото здраве, но и имат антираков ефект.
1. Крушите са плод, който не причинява алергични реакции. Първият плод, който се дава на бебетата, често е круша.
2. Крушите произлизат от западната част на днешен Китай, а в Европа са култивирани за първи път около 1000 г. пр. н.е.
3. Някои круши растат на храсти.
4. Някои от крушовите храсти имат тръни.
5. По дефиниция има 25-28 вида круши и 5000 сорта.
6. Във Вавилон почитали крушата като свещено дърво.
7. Заради формата си крушата става „кръстница“ на електрическата крушка.
8. През 2016 година в света са произведени 27,3 милиона тона круши, като главният производител е Китай с 18 млн. тона през 2014 г.
9. Крушовото дърво често се използва за направата на мебели.
Плодовете и зеленчуците, които бързо ще ни помогнат да се оттървем от лошия дъх
10. Дивата круша може да живее 100 – 150 години.
11. В България овощните градини с круши са малко над 1000 декара. Те са сред най-скъпите плодове на българския пазар, защото се внасят от Гърция, Турция, Македония, Италия.
12. Крушата ще узрее по-бързо, ако я поставите до бананите в купата с плодовете.