Отглеждането на ориз и патици е интегрирана технология за биологично земеделие, която е особено подходяща за фермери с бедни ресурси. Тя дава възможност на фермерите да произвеждат висококачествен биологичен ориз на ниска цена.
Интегрираното отглеждане на ориз и патици е документирано в Китай преди около 600 години.
Фермерите в Китай, Япония, Иран, Непал и Франция започват да се връщат към древен китайски метод за отглеждане на ориз, при който се използват повече патици и по-малко пестициди.
Тъй като използването на индустриални технологии представлява все по-голяма заплаха за околната среда, някои фермери се обръщат към тази древна мъдрост, за да произвеждат екологично чиста и много търсена стока.
Симбиотична връзка между ориза и патиците
Интегрираната система за отглеждане на ориз и патици (IRDFS) е една от основните практики в традиционното китайско земеделие.
IRDFS има положителен ефект върху растежа на ориза, контрола на насекомите, болестите и плевелите, както и върху биоразнообразието на оризищата и заобикалящата ги среда.
Данни от различни страни, включително Япония, Бангладеш, Филипините и Виетнам, показват, че интегрирането на патици в оризовите полета е успешна и продуктивна селскостопанска технология.
Технологията се е доказала като полезна от гледна точка на осигуряването на социални, икономически и екологични ползи. Обикновено патиците се пускат на полето след 10-20 дни от разсаждането на ориза до момента на цъфтежа.
Дълъг списък с предимства
Интегрирането на патици в оризово поле води до следните взаимни ползи за двете страни:
Тъй като патиците се хранят с вредни насекоми и плевели, те предотвратяват използването на химически пестициди и ръчно плевене в оризовото поле.
Патиците се хранят пълноценно с насекоми и плевели в оризовото поле
Патешките изпражнения действат като 100 % естествен тор за оризовата култура, предотвратявайки нуждата от химически торове
Непрекъснатото движение на патиците в оризовото поле осигурява естествено стимулиране и аериране, което увеличава наличието на хранителни вещества като азот, фосфор и калий в оризовата култура
Технологията за отглеждане на оризови патици води до намаляване на емисиите на метан от оризовите полета, което допринася за намаляване на изменението на климата
В сравнение с традиционната система за отглеждане на ориз, интегрираната технология за отглеждане на ориз и патици е печеливша по отношение на минимизирането на производствените разходи.
I увеличава производителността на ориза и осигурява ползи за околната среда. Освен това тя увеличава доходите на земеделските стопани чрез продажбата на биологичен ориз и патешко месо.
Технологията за отглеждане на ориз и патици може да повиши производителността на ориза с 20 %, а нетната печалба на фермерите – с 50 %.
Освен това патешкото месо има високо съдържание на протеини и други хранителни стойности. Това може да допринесе за решаване на проблема с продоволствената несигурност и недохранването.
Птиците не ядат оризовите растения, а само плевелите Единственият недостатък (за патиците) е, че след един сезон ядене на плевели патиците трябва да бъдат заклани за месо. Те стават прекалено дебели и започват да вредят на растенията. Фермерът трябва да сменя патиците на всеки оризов сезон.
Превод и редакция: TRENDY NEWS