С непокътната и естествена природа, залесена с девствени заливи от двете страни, полуостров Датча e далечен свят от туристическите градове на този популярен ъгъл на Средиземноморието.
Дългият и тесен нос, простиращ се между Егейско и Средиземно море в югозападна Турция, е предимно необитаем и див, много различен от близките Мармарис и Бодрум.

Строгите закони за строителството са защитили Датча от мащабни туристически проекти, оставяйки едноименния малък пристанищен град, разположен около средата на полуострова, с корени в миналото.
Пристанището на Датча е епицентърът на местния живот.
Рибни ресторанти с прости дървени маси и столове са разположени край брега, докато малки магазинчета, продаващи местни стоки, и модерни кафенета изпълват задните улички, които вървят нагоре и надолу по хълмистия жилищен пейзаж.
По склоновете между белите къщи с оранжеви покриви, които гледат към пристанището, могат да се видят проблясъци на Егейско синьо. Безгрижният ритъм на ежедневието не е нарушен от масовия туризъм.
Отвъд пристанището, девет малки села са разпръснати около полуострова. Маршрутите през техните тесни улички водят до една от основните местни забележителности: руините на Книдос, някогашен гръцки град в древния регион Кария.

Разположен на най-западния край на Datça, историческият обект се намира в края на път, който се вие покрай ароматни борови гори, извисяващи се планини и овощни градини, където се берат известните ценени местни бадеми.
През лятото турските туристи се тълпят в големите заливи, като Palamutbükü, с неговия дълъг каменист плаж, аквамаринено море и редици малки семейни ресторанти.
Местните предпочитат да прекарват дните си в някой от многото недокоснати заливи, за някои от които само те знаят.
На 10 минути път с кола на юг от центъра, тесните улички на стария град на Датча, с неговите исторически каменни къщи, кафенета и магазини, са почти винаги пренаселени. Бившата лятна къща на почитания турски поет Джан Юджел привлича посетители.

Разположен в един от най-старите винопроизводителни региони в света, Датча също има малка винена част, която си струва да се проучи.
Основана през 2011 г. от семейство Isleyici, Datça Vineyard and Winery предлага дегустации на вина, както и меню от италиански ястия, които се съчетават перфектно с техните реколти, като тортелини със сирене със сос от градински чай или пица със задушено агнешко.
В малкото село Яка, на около 30 минути път с кола западно от града, много посетители минават с кола покрай Якаменген, без да хвърлят втори поглед. Въпреки това, в тази реставрирана малка мелница за маслини, местните жители са създали уникален ресторант, където ястията са съставени главно от ендемични растения, зеленчуци и морски дарове.
Само на няколко крачки и точно срещу UKKSA (Международна академия за култура и изкуство Knidos) и нейната градина със скулптури, Hestia се фокусира върху кнедли от цял свят. Наблизо, неговият сестрински клон, Hestia Mey, също сервира кнедли, както и класически ястия meyhane (турска таверна), като пълнени цветове от тиквички и пържен и нарязан на кубчета черен дроб.
Превод и редакция: TRENDY NEWS