Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Сигурно сте чували за японския зелен чай матча.

Той нашумя все повече и е ценен заради богатия си състав на антиоксиданти. Дали не е поредната прехвалена мода, която ще отшумее бързо?

Здравният специалист Катрин Суифт нарича матча „шампанското на зеления чай“. Ако искаме да пием зелен чай за здравословни цели, тя препоръчва да се приема именно матча, за да се радваме на по-дълготраен ефект.

Зелен чай и матча често се използват с едно и също значение, но налице са няколко разлики. Зеленият чай обикновено се използва във филтър, а листата на матча се преработват и съхраняват на фин прах и в места, лишени от светлина и кислород, за да се запазят антиоксидантните свойства.

Затова и матча идва под формата на прах, но с много по-висока концентрация зелен чай. 

Количеството на определени антиоксиданти е с 137 пъти по-голямо, отколкото в останалите типове зелен чай.

И докато японците са консумирали матча в продължение на 800 години, западните учени тепърва изучават този вид зелен чай, за да открият още от неговите суперсили.

чай матча

Встрани от легендите, че самураите пиели зелен чай чатча преди битка, проучвания сочат, че л-теанинът в чая всъщност има ефект на кофеин, като помага за запазване на концентрацията.

Докато обаче кофеинът в кафето се освобождава почти веднага и изчезва скоро, този в матча се свързва с л-танина и осигурява енергия в продължение на 3 до 6 ч. в зависимост от индивидуалната физиология.

Кофеинът в матча чая, който е между 30-35 мг на 1 грам, усилва метаболизма.

Преобладаващият антиоксидант в състава на чая матча е епигалокатехин галат, който има силни противоракови свойства. Изследвания показват, че антиоксидантът може да се намеси в няколко процеса, отговарящи за деленето на клетки, което предизвиква смъртта на туморните клетки (апоптоза).

Комбинацията от антиоксиданти, съдържащи се в матча, имат дори по-голям ефект. Изследване на Салфордския университет открива, че чаят „промения раковите клетки към летаргично метаболитно състояние“ и стопира разпространението им на ниско ниво.

<p align="left">Преобладаващият антиоксидант в състава на чая матча е епигалокатехин галат, който има <strong>силни противоракови свойства</strong>. Изследвания показват, че антиоксидантът може да се намеси в няколко процеса, отговарящи за деленето на клетки, което предизвиква смъртта на туморните клетки (апоптоза).</p>

<p align="left">Комбинацията от антиоксиданти, съдържащи се в матча, имат дори по-голям ефект. Изследване на Салфордския университет открива, че чаят <strong>„промения раковите клетки към летаргично метаболитно състояние“</strong> и стопира разпространението им на ниско ниво.</p>
Матча подобрява сърдечното здраве.

Приемането на зелен чай се свързва с по-ниски нива на така нарачения лош холестерол. Връзка е открита и между матча и по-ниските нива на триглицериди, тип мазнини. Те се съдържат в кръвта и могат да допринесат за втвърдяването на артериите или оплътняването на артериалните стени.

<p align="left">Матча <strong>подобрява сърдечното здраве</strong> – приемането на зелен чай се свързва с по-ниски нива на така нарачения  лош холестерол (според изследване от 2011 г., публикувано в Американски журнал за клинично здраве). Връзка е открита и между матча и по-ниските нива на триглицериди, тип мазнини, съдържащи се в кръвта, които могат да допринесат към втвърдяването на артериите или оплътняването на артериалните стени. Това увеличава риска от инфаркт и сърдечни заболявания.</p>
Чаят има и благоприятно влияние върху кожата, като я хидратира, ексфолира и подхранва.

Хлорофилът например, който защитава листата от слънцето и придава на матча зеления ѝ цвят, прочиства кожата от токсини и я защитава срещу химикали, правещи я податлива на зачервявания и потъмняване.

<p align="left">Чаят има и <strong>благоприятно влияние върху кожата, като я хидратира, ексфолира и подхранва</strong>. Хлорофилът например, който защитава листата от слънцето и придава на матча зеления ѝ цвят, <strong>прочиства кожата от токсини и я защитава срещу химикали</strong>, правещи я податлива на зачервявания и потъмняване.</p>

Л-танинът в матча също помага за отпускане и намаляване на стреса. Също увеличава концентрацията, подобрява паметта и бързината на реакция. Друго изследване сочи, че л-танинът произвежда още домапин и серотонин, а това подобрява настроението.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *