Пет алтернативи, с които да се насладите на уикендския филм без угризения от излишните калории.
Зеленчуков чипс
Всеки зеленчук, а защо не и плод, може да се превърне в заместител на чипса, ако го нарежем на тънки ролца и изпечем във фурната. Овкусяването е по желание, като ви съветваме към зеленчуците да добавите съвсем малко зехтин.
Чипс от оризова хартия
Заемка от китайската кухня, ядливата оризова хартия – тя е страхотна алтернатива на чипса и се приготвя много лесно. Единственото приготвяне е да я нарежете на парчета с големина по ваш избор. От там можете директно да изпържите оризовата хартия или още по-добре, да я сложите в микроволновата за 30 секунди. И в двата случая хартията ще промени текстурата си и ще стане хрупкава като чипс. След готвенето можете да ги овкусите с подправки по ваше желание.https://www.youtube.com/embed/1sKHkJi5msY?feature=oembed
Тортила
За тази хрупкава рецепта взехме вдъхновение от мексиканската кухня. Тук приготвянето също става в рамките на минути – нарязвате тортилите на триъгълници, напръсквате ги със спрей за готвене или със зехтин, поръсвате любимите подправки и ги печете във фурната, докато не станат хрупкави.
Отново можем да постигнем подобен резултат и в микроволновата, като оставим тортилата за около минута и половина да се готви, а след това консумираме чипса изстинал, за да е по-хрупкав.https://www.youtube.com/embed/d_477n3Y9lw?feature=oembed
Нахут на фурна
Визуално печеният нахут на фурна повече ще прилича на снаксовете, които ядяхме като малки, но вкусът му много напомня на чипс, ако изберем подходящите подправки.
За да направим рецептата, ни трябва сварен нахут или такъв от консерва. Подсушете го с кърпа от излишната вода и го сложете в тава с хартия за печене. Можете да го овкусите с лют червен пипер или други подправки по избор, които ви напомнят на любимия вкус чипс. По време на печенето разбърквайте нахута, така че да се сготви равномерно. Накрая той трябва да е хрупкав и твърд на текстура.
Пуканки
Най-лесното нещо, което можете да си приготвите, когато ви се хапва чипс, но искате да спазите диетата си, са пуканките. Те са с много по-малко калории и мазнини от чипса, а носят допълнителна доза фибри. Съветваме ви да не купувате готови пуканки или такива, които могат да се приготвят в микроволнова, защото при тях са добавени повече мазнини и вредни съставки. Пригответе си на тиган с малко олио или зехтин обикновени пуканки и ги овкусете, както пожелаете.
Източник: missbloom.bg