Всяка година от 15 ноември започват коледните пости, които продължават 40 дни. Много хора обаче се притесняват, че по време на постите, може да лишат организма си от важни вещества, а това да доведе до срив на имунната система. Как да се храним спазвайки традицията и гарантирайки си добър имунитет? Специалистът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова съветва пред NOVA NEWS да увеличим със 150% приема на зеленчуци.
„Когато предприемаме дълготраен пост, би трябвало да плануваме известно време от дневния си стил на живот, за да се снабдим с максимално разнообразни растителни храни. Не е препоръчително да подложим имунната система на срив“, обясни тя.
Медикът препоръча да консумираме повече туршии и кисело зеле с ниско осоляване – 1 супена лъжица на 1 литър вода. А може да добавим и 1 коренче джинджифил, хрян, или дюля.
По думите й при диабет и хипертония е необходим баланс между гнилостни и полезни бактерии.
„Витамин D осигурява по-висока имунна защита на организма, той е силен антиоксидант и има силно противовъзпалително действие. Препоръчително е да се приема на капки, да стои на масата. Допустимото количество за деца е 5 капки дневно, но да не се прекалява с количеството“, призова д-р Байкова.
Примерното меню, което тя предложи беше на обяд да се консумират някои от следните комбинации от храни: боб и хляб, ориз и грах, нахут и просо или киноа с много зеленчуци и плодове.