Горещият шоколад е сред най-популярните напитки по време на зимния сезон.
Самият шоколад е богат на мощни антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни болести, преждевременно стареене и дори рак. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече антиоксиданти съдържа, пише сайтът „Уоманайтли“.
От много години горещият шоколад е помощник в битката с някои заболявания и „лекува“ лошото настроение. Още от XVI в. е познат като здравословна напитка и понякога е консумиран като лекарство.
В наши дни хората не възприемат горещия шоколад като лекарство, но пък пият повече от всякога. Има изобилие от вкусни и здравословни рецепти за напитката. Всеки може да избере любимия си вкус и да подобри здравословното си състояние по един доста сладък начин.
Днес ви показваме кои са петте най-здравословни причини да пием горещ шоколад, не само защото има невероятен вкус и аромат, но и защото е полезен:
Стимулира мозъка – Проучванията показват, че консумацията на горещ шоколад дава сила на мозъка и може да подобри цялостното му състояние. Флавоноидите в напитката увеличават притока на кръв и кислород в мозъка и ни помагат да мислим по-добре. Ако искате да стимулирате паметта си, опитайте да пиете по две чаши горещ шоколад дневно. Просто се уверете, че не прекалявате със захарта с него.
Съдържа мощни антиоксиданти – Горещият шоколад съдържа повече антиоксиданти от зеления чай и виното, сочи проучване на университета Корнел. Оказва се, че горещата напитка съдържа дори повече антиоксиданти, отколкото редче шоколад. Сещате ли се за по-вкусен начин да приемете такава мощна доза от полезните биохимични вещества?
Подобрява настроението – Шоколадът – включително и горещият – е популярен със способността си да подобрява настроението. Вкусната напитка помага в битката със стреса, безпокойството и депресията. Горещият шоколад стимулира производството на ендорфин, което ни кара да се чувстваме по-щастливи. Проблемът е, че горещият шоколад може да съдържа голямо количество захар, което със сигурност не е полезно за здравето ви. Потърсете и опитайте някоя рецепта за горещ шоколад без захар, за да се възползвате само от положителните му въздействия върху тялото ви.
Влияе добре на артериалното здраве – Флавоноидите в горещия шоколад са полезни за артериалното здраве. Те намаляват риска от сърдечни болести, понижават кръвното налягане и подобряват състоянието на кръвоносните съдове. Опитайте да включите в менюто си горещ шоколад, но в умерени количества. Запомнете, че напитката съдържа захар и наситени мазнини и не трябва да си позволявате да пиете повече от две чаши дневно.
Може да помогне в битката с излишните килограми – Ако се опитвате да свалите няколко излишни килограма, консумацията на горещ шоколад може да ви помогне да постигнете целта. Когато се приготвя правилно, вкусната напитка е с ниско съдържание на калории и може да е заместител на останалите лакомства, които са по-калорични и съдържат повече захар – като понички, пастички и тортички.
Ето една примерна рецепта за горещ шоколад:
Необходими продукти:
• 1 л прясно мляко
• 230 г черен шоколад (70% какао)
• 120 г млечен шоколад
• 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Натрошете шоколадите наситно. Загрейте 1/3 от млякото и към него добавете двата вида шоколад и щипка сол. След като шоколадът се разтопи, се добавя останалото мляко. Загрява се и се разбива добре с телена бъркалка.
Източник: vesti.bg