За четвърта поредна година средиземноморската диета се класира на първо място в годишния списък на U.S. News & World Report. Второ място заемат гъвкавите режими на хранене. Те са лесни за следване и се фокусират върху това какви храни могат да включват хората, а не изключват.
Средиземноморската диета се основава на традиционните храни, които хората са яли в страни като Италия и Гърция през 1960 г.
Учените отбелязват, че тези хора са изключително здрави в сравнение с американците и имат нисък риск от много заболявания.
Понастоящем множество проучвания показват, че средиземноморската диета може да помогне за загуба на тегло и предотвратяване на инфаркт, инсулт, диабет тип 2 и преждевременна смърт.
Няма правилен начин да се спазва средиземноморската диета, тъй като има много страни около Средиземно море и хората в различните райони имат многобройни традиционни ястия.
Какво представлява диетата?
Яжте: Зеленчуци, плодове, ядки, семена, бобови растения, картофи, пълнозърнести храни, хляб, билки, подправки, риба, морски дарове и екстра върджин зехтин.
Яжте умерено: Птици, яйца, сирене и кисело мляко.
Яжте по- рядко: Червено месо.
Не яжте: напитки, подсладени със захар, добавени захари, преработено месо, рафинирани зърнени храни, рафинирани масла и други силно преработени храни.
Трябва да избягвате тези нездравословни храни и съставки:
Добавена захар: сода, бонбони, сладолед, трапезна захар и много други.
Рафинирани зърна: бял хляб, тестени изделия, направени с рафинирана пшеница и др.
Трансмазнини: Намират се в маргарин и различни преработени храни.
Рафинирани масла: Соево масло, масло от рапица, масло от памучно семе и други.
Преработено месо: Преработени колбаси, хот-доги и др.
Силно преработени храни: Всичко, обозначено като „нискомаслено“ или „диетично“ или което изглежда като произведено във фабрика.
Кои точно храни принадлежат към средиземноморската диета е противоречиво, отчасти заради различията на районите, от които идва режимът.
Диетата, подлежаща на много проучвания, има високо съдържание на здравословни растителни храни и относително ниско съдържание на животински храни.
Яденето на риба и морски дарове обаче се препоръчва поне два пъти седмично.
Средиземноморският начин на живот включва също редовна физическа активност, споделяне на храна с други хора и наслада от живота.