Диетологът в клиниката Bormental в Челябинск Павел Исинбаев определи продукти, неподходящи за консумация в комбинация със зрели и незрели банани, пише РИА Новости.
Той отбелязва, че плодовете са хипоалергенни, подходящи са за хранене на малки деца, но могат да създадат проблеми на тези, които не усвояват добре фибрите или имат заболявания на червата, жлъчния мехур, панкреаса. В този случай може да се получи подуване на корема.
„Не е нужно да ги комбинирате и с други източници на фибри. Например, ако правите плодова салата, не добавяйте ябълки към неузрелите банани, тъй като те ще засилят ефекта на подуване на корема “, обяснява Исинбаев.
Специалистът отбелязва, че при липса на тези заболявания незрелите банани са полезни, те съдържат, наред с други неща, устойчиво нишесте, което нормализира функционирането на стомашно-чревния тракт. А узрелите плодове се отличават с голямо количество захар. Ето защо бананово-шоколадовите десерти трябва да бъдат изключени от диетата за хора с високи нива на глюкоза в кръвта.
Превод и редакция: TRENDY NEWS