През есента и зимата телата ни се нуждаят от витамини и минерали повече от всякога, за да се борят със сезонните настинки и грип и да засилят имунната ни система като цяло. Тази година това е особено важно, заради разцвета на новата вълна от коронавирус, която чупи пролетните рекорди.
Събрахме 5 основни продукти за повишаване на имунитета, които са абсолютно необходими през този сезон:
Храни с витамин С
Разбира се, храните, съдържащи витамин С, са най-добрите за повишаване на имунитета.Те включват не само обичайните лимони, портокали и други цитрусови плодове – според специалистите най-много витамин С се съдържа в киселото зеле и чушките. В
Джинджифил
Изглежда всеки знае за полезните свойства на корена на джинджифила. Ние ви съветваме да го консумирате редовно през сезона на настинките и грипа. Най-лесният начин, а също и полезен за поддържане на фигурата, е да пиете чай с настрърган джинджифил всяка сутрин на гладно, преди закуска.
Тиква
Тиквата не е най-популярният продукт за повишаване на имунната система. Не много хора знаят, че съдържа голямо количество бета-каротин. Той помага на клетките в тялото да си взаимодействат по-добре помежду си, което увеличава функционалността на имунната система и следователно защитните сили на организма.
Храни с витамин D
Особено през есенно-зимния сезон тялото ни не приема достатъчно слънчева светлина, или по-точно витамин D. Съдържа се в големи количества в рибите, особено месото от сьомга, млякото, лененото, слънчогледовото и тиквеното масло.
Пълнозърнести зърнени култури
Пълнозърнестата каша е отличен източник на основни микроелементи. Фибрите, които се намират в огромни количества в зърнените култури, повишават защитните свойства на тялото. Овесената каша, елдата и ечемичената каша са особено полезни. Те са идеалната закуска през студения сезон.