Самата захар не е толкова вредна, колкото прекомерната й консумация. Опасността се крие в това, че много хора, които не пият кафето си сутрин със захар или пък не пък почти не консумират храни със съдържанието на такава, често не знаят колко „сладка смърт“ получава тялото им дневно.
Зоя Богданова, диетолог, психолог и автор на книгата и метода „Яж. Прочети. Отслабни.“ разкрива в кои храни, за които изобщо не подозирате, има скрито стабилно количество от това вещество.

Какво да търсите, когато правите списък за пазаруване
Да предположим, че здравето позволява на човек да приема ограничено количество захар от време на време, без да рискува нищо. Основното е да не надвишавате нормата. Изглежда, че всичко е просто: има понятия за гликемичен и инсулинов индекс.
Тези показатели помагат да се определи колко захар се съдържа в продукта първоначално. Най-безопасните варианти са: гликемичен индекс не по-висок от 45 и инсулинов индекс не по-висок от 70.
Истина ли е: Учени от САЩ доказаха, че сладкото ни прави глупави
Каква е уловката? Факт е, че в съвременния свят дадена диета рядко се състои от естествени продукти, които не са претърпели технологична обработка. В потребителската кошница постоянно има съставки, които на пръв поглед нямат нищо общо със захарта, но всъщност пренасищат организма с нея.
Внимателното четене на съставките и търсенето на здравословни алтернативи е единственият начин да останете здрави.
8 от най-коварните продукти по рафтовете на магазините
1. Премиум брашно
В състава няма захар, но тялото ще получи значителна доза от това вещество от своите въглехидрати. По-добре е да изберете продукт, съдържащ пълнозърнести или покълнали зърнени култури, купувайте брашно не от първи, а от втори клас.
2. Каши в пакетчета за бързо приготвяне
Най-лесният начин да избегнете добавянето на захар към вашата диета е да замените зърнените култури с пълнозърнести зърнени храни, които изискват продължителна топлинна обработка.
3. Хомогенизирани храни или такива, които са без глутен
Проблемът е, че след обработката в тях не остава нищо освен нишестето, което е забулена захар. Най-добрият начин е да купувате цели храни и да ги приготвяте сами.
4. Консерви
В днешния свят захарта е естествен консервант: повечето „издържливи“ храни не могат без нея. Всъщност единствената алтернатива е да се яде повече прясна храна, която макар и да струва повече и да се разваля по-бързо, не вреди на организма.
Консервираните тиквички, царевица, грах, зеле, плодове и горски плодове изискват „специални“ грижи.
5. Сокове и плодови напитки
Дори с домашно приготвените пресни сокове не бива да се злоупотребява – по-добре е по-често да ядете цели плодове. Закупените и вече бутилирани плодови напитки определено нямат полза за организма ви.

6. Сиропи
Съществуването на този тип храна е невъзможно без захар. Сироп от агаве, йерусалимски артишок, малц, клен, плод на глюкоза – важно е да запомните, че каквито и витамини да съдържат, те не са безвредни подсладители.
7. Купени сосове
Трябва да внимавате с готовите сосове: захарта, глюкозата и фруктозата често доминират в състава им. Мед, сладко-кисел, барбекю – трябва да се съсредоточите не толкова върху имената, колкото върху информацията, която можете да намерите на етикета.
Във всеки случай домашните алтернативи ще бъдат по-полезни. Натурални доматени кетчупи, сосове от кисело мляко, зехтин, сметанови сосове със сладки чушки или сотирани домати – вариантите са много.
8. Продукти с ниско съдържание на мазнини
Техният вкус често се балансира с добавена глюкоза или фруктоза, тоест захар. Преди да купите някой такъв, не забравяйте да проверите състава.
Общи съвети за избягване на скритата захар
Не попадайте в капана на „нискокалорични продукти“, „без глутен“ и т.н. Всичко това са просто маркетингови трикове. Основното е да изучавате внимателно етикетите, особено информацията, написана с малък шрифт.
Надписът „без захар“ също не е повод за доверие. Огромен брой подсладители влияят на тялото по същия начин като обикновената захар или дори по-лошо. Има продукти, подсладени с плодов сок или пюре – по-добре е да изберете тях.
Важен лайф хак за оценка на състава : като правило, първата съставка в списъка играе доминираща роля, а последната е най-незначителната. Ако захарта под каквато и да е форма е посочена в челната тройка, най-добре потърсете алтернативен продукт. Трябва да се има предвид, че дори ако захарта е на четвърто място, но водата се появява преди нея, резултатът от оценката ще бъде същият: продуктът съдържа прекомерна част от вредната съставка.

Трябва да се има предвид, че дори ако дадена естествена съставка първоначално има висок гликемичен индекс, тя се усвоява от тялото по съвсем различен начин от изкуствено преработените храни. Тялото не разбира какво са калории. За него 100 kcal от захар и от ябълка е напълно различен набор от хранителни вещества, които ще донесат диаметрално противоположни резултати за вашето благополучие, здраве и фигура.
Внимателното четене на съставките, избирането на цели храни, които са възможно най-естествени, и готвенето им у дома е най-добрият начин за поддържане на здравето и красотата.
Превод и редакция: TRENDY NEWS