Юли е в разгара си, което означава, че вече настъпи сезонът на дините. Въпреки факта, че ги има в супермаркетите през цялата година, експертите силно препоръчват да ядете от този плод само през сезона им.
Естественият процес на узряване на дините, по време на който те натрупват хранителни вещества, е тясно свързан с времето на годината. Също с температурата, нивата на влажност и нивата на светлина. Все още не е възможно да се създадат условия, „идентични на естествените“ в оранжерии, което няма най-добър ефект върху витаминния и минералния състав на плодовете. За какво всъщност са толкова полезни дините, прочетете в нашия материал.
Полезни свойства
Обикновено се смята, че поради съдържанието на вода – процентът на вода в динята е 92% – този летен плод не носи много ползи за здравето, но това е сериозна заблуда. Богатият витаминен състав на динята я прави изключително полезна за много системи на тялото. Плодът е богат на калий и магнезий, които са необходими за правилното функциониране на нервната система и в частност на мозъка. Тези минерали повишават ефективността , подобряват паметта и концентрацията , така че няколко резена диня ще бъдат чудесна сладка закуска по време на работния ден.
Никога не преяждайте с диня, ето защо
Антиоксидантната стойност на динята също е висока. Тя е богата на витамини А и С, както и на каротеноиди, които й придават ярко червения цвят. Тези вещества предпазват организма от увреждане от свободните радикали, облекчават и предотвратяват възпалителните процеси , както и забавят процеса на стареене.
Редовната консумация на диня също има най-добър ефект върху състоянието на кожата. Голямо количество вода, съчетано с витамини и минерали, овлажнява клетките на кожата отвътре , предотвратява сухота, лющене и бръчки .
Веществата, съдържащи се в динята, имат благоприятен ефект върху здравето на сърцето и могат да осигурят профилактика на сърдечно-съдови заболявания , които от много години са начело на списъка с причини за смърт в света.
Дори ако сега сте млади и здрави, трябва да помислите предварително за състоянието на сърцето си, но възможно ли е да измислите по-приятна превенция от порция сладка сочна диня?
Ликопенът, който е богат на плодовете, може да намали нивото на „лошия“ холестерол , да предотврати окислителните реакции в стените на кръвоносните съдове и да увеличи тяхната здравина.
Благодарение на изобилието от каротеноиди в състава си, динята има положителен ефект върху здравето на очите. Активните вещества предотвратяват свързаната с възрастта дегенерация на зрението. Още укрепват зрителния нерв и предотвратяват образуването на катаракта.
Добрата новина за спортистите е, че динята не само ще възстанови течностите след тренировка, но и ще помогне за възстановяването на мускулите. Яркочервеният плод е богат на цитрулин (аминокиселина на растителна основа). Цитрулинът ускорява възстановителните процеси в мускулната тъкан и перфектно облекчава болката след активно физическо натоварване.
Превод и редакция: TRENDY NEWS