В ранните часове на 15 април 1912 г., в продължение на 2 часа и 40 минути, корабът „Титаник“ потъва. Смята се, че при инцидента са загинали около 1500 души, но сред оцелелите е и Чарлз Джофин.
Той е бил главен пекар на „Титаник“. Истинската му слава обаче се дължи на историята за това как е оцелял при корабокрушението. Въпреки че мъжът спял, когато корабът се ударил в айсберга, през следващите часове той успял да нареди на пекарите си да донесат хляб до спасителните лодки. Освен това успял да пийне, да помогне на жените и децата да се качат в спасителните лодки и да хвърли около 50 шезлонга във водата, за да служат като плаващи средства.
Джофин е във водата в продължение на 2 часа, преди да срещне спасителна лодка и в крайна сметка да бъде спасен от RMS Carpathia. Смята се, че той е последният оцелял, напуснал кораба, и твърди, че главата му дори не се е намокрила. Когато е спасен, единственото му медицинско оплакване са подути крака.
Макар че според различни източници се спори за степента на опиянение на Джофин, може да се каже със сигурност, че когато е навлязъл в Атлантическия океан, в организма му е имало поне малко алкохол.
Този факт може да е помогнал и попречил едновременно на оцеляването му. Алкохолът увеличава риска от хипотермия по няколко начина. Той причинява разширяване на кръвоносните съдове. Това води до увеличаване на притока на кръв към кожата, което пък води до загуба на топлина. Той също така нарушава нормалните процеси на регулиране на температурата в човешкото тяло. Освен това ъзпрепятства уменията за вземане на решения, необходими за спасяване.
Въпреки това, когато хората паднат в студена вода, те рядко умират от хипотермия. В действителност те рядко живеят достатъчно дълго, за да видят как температурата на ядрото на тялото им спада до критични нива, като първо се поддават на удавяне или спиране на сърцето. Това се дължи на т.нар. реакция на студов шок.
Когато човек влезе във вода, по-студена от 15˚C, той вдишва неволно. Започва да диша много бързо, което може бързо да доведе до удавяне, ако водата попадне в устата. Освен това студената вода предизвиква свиване на кръвоносните съдове. Това причинява повишаване на кръвното налягане, а при някои хора и до спиране на сърдечната дейност.
Корабът „Титаник“ и част от оцелелите след трагедията (СНИМКА)
Тези ефекти отшумяват в рамките на няколко минути, за да бъдат заменени от ефекта на студената неспособност. Най-унищожителното от тях е изключването на периферните мускули, за да се запази топлината в тялото. С увеличаването на времето, прекарано във водата, изтощението се превръща в належащ проблем, макар и в по-малка степен. Разбира се, това е, ако имате късмета да разполагате с флотационно устройство, както е имал Джофин.
Възможно е съдържанието на алкохол в кръвта му да му е помогнало да запази спокойствие и да избегне реакцията на студов шок. Въпреки многото причудливи истории обаче има нещо съмнително. Като се има предвид, че Джофен е имал само „една капка ликьор“, по собствените му думи, изглежда вероятно съдържанието на алкохол в кръвта му да има малко общо с оцеляването му. Най-вероятно просто е имал късмет и вероятно е прекарал във водата по-малко време, отколкото предполага.
Никога не е добра идея да смесвате пиенето или употребата на наркотици с плаването с лодка. Макар че историята на оцеляването на пекаря е впечатляваща, тя трябва да ви послужи като предупреждение.
Превод и редакция: TRENDY NEWS