Перлите са едни от най-елегантните и неостаряващи скъпоценни камъни, които може да притежавате. През годините тяхната ненадмината красота се превръща в метафора за съвършенство и рядкост. Не случайно перлата бива нарична „кралицата на всички скъпоценни камъни“. Няма начин да не знаете как изглеждат, но със сигурност има куп интересни факти около тях, които си заслужава да научите. Знаeхте ли, че процесът по образуването на една перла може да отнеме между 6 месеца и 20 години?
А знаете ли, че всяка перла е следствие на стрида, наранена от песъчинка, навлязла във вътрешността ѝ?
Стрида, която не е наранена, не може да произведе перла. Във вътрешната част на мекотелото има вещество, наречено „накар“ и когато пясъчно зърно случайно проникне във вътрешността през клапите на стридата, тя го покрива с хиляди и хиляди слоеве накар, за да се защити. В резултат на това се образува красива и блестяща перла. Искам да кажа, перлите са кисти на накар, които образуват мекотелите, за да изолират странното тяло, което е навлязло в тялото ѝ. Въпреки че размерът ѝ е много малък, най-голямата перла в света тежи 15,4 килограма, рядкост, която е открита на остров Палаван с безценна стойност.
Как се образуват перлите?
Перлите са единственият скъпоценен камък, който произлиза от жив организъм. Почти всички черупчести мекотели могат да образуват перли, но най-бляскавите и красиви са плод на определени видове стриди и миди. Дори стридите, от които те произлизат, биват консумирани като морски дарове, а тяхната черупка образува т.нар. седеф, който също се използва за изработката на бижутерийни аксесоари. Накратко, перлите се образуват при защитната реакция на едно мекотело към друго чуждо тяло (дразнител), което е проникнало в черупката му.
Дразнителят, попадащ в тялото на мекотелото, служи като ядрото, от което се образува една перла. Голяма част от хората смятат, че този дразнител най-често бива песъчинка, което не винаги е така. Повечето миди обикновено успяват да изхвърлят този случайно попаднал в тяхната черупка пясък. Поради тази причина, много по-често стартирането на този процес по естествен път се дължи на друг морски организъм, като например малка животинка, частица корал или парче от собствената черупка или тъкан на мидите.
Когато мекотелото не успее да изхвърли въпросното чуждо тяло, то го атакува чрез секрецията на гладко вещество, наречено „седеф“ (сместа има същия състав като покритието от вътрешната страна на черупката). Мекотелото не спира да отделя седеф около дразнителя, докато той се намира в черупката му. С течение на времето тези слоеве седеф се натрупват около него, предпазвайки тъканите на мидата.
Формирането на една перла може да продължи с години. Напълно естествените перли от този вид са изключително редки, а и не винаги заемат идеална овална форма. Може да попаднете на една перфектна перла от близо 10,000 диви стриди. Събирането на достатъчен брой перли с приблизително еднакви размери, цвят и форма, за да се изработи дадено бижу, е невероятно трудна, както и скъпа задача. На помощ обаче идват култивираните перли!
Култивирани или напълно ествествени перли – каква е разликата?
Преди да продължим нататък е важно да уточним, че има две основни категории перли – напълно естествени и естествени култивирани. Най-ценените от всички видове разбира се са напълно естествените, но както вече споменахме, те също така са най-редките и скъпи перли, които съществуват. За такива се смятат перлите, чието формиране е изцяло контролирано от естествените процеси в природата. С други думи – без никаква човешка намеса. В наши дни голяма част от напълно естествените перли биват запазвани за определени производители, ценители и колекционери на бижута.
Другият вид, а именно естествените култивирани перли, се формира по абсолютно същия начин, с малката разлика, че дразнителят бива поставян от човек, правейки малък разрез в тъканите на мидата. Този процес се извършва от специалисти в обособени ферми за миди. Това дава възможността целият процес да бъде внимателно наблюдаван, в резултат на което перлите да отговарят на високите стандарти в бижутерийната индустрия. Този метод е открит за пръв път от Микимото Кокичи, който създава първата ферма за култивирани перли през 1893г..
До този момент перлените бижута били изключителна рядкост и биват носени единствено от заможни хора.
Благодарение на революционното откритие на японския предприемач, те стават много по-достъпни и масово разпространени. Експерти в сферата на бижутерията са изумени от идентичността им с напълно естествените перли. В резултат на това, както и значително по-разумната им цена, култувираните естествени перли заемат над 95% от общия пазарен дял на този скъпоценен камък.
Единствената мина в света, от която всеки може да си изкопае диаманти (СНИМКИ)
След като уточнихме всичко това, нека разгледаме как култивираните и напълно естествените перли се разделят на още подкатегории – сладководни и соленоводни. Всички перли, независимо дали култивирани или не, биват категоризирани в два основни типа – сладководни и соленоводни перли. Това зависи единствено от мястото на техния произход. Все още доста хора имат грешната представа, че сладководните перли са култивирани, а морските напълно естествени. Това съвсем не е така, тъй като и двата вида перли могат да бъдат култивирани под зоркия контрол на специалисти.
Соленоводни Перли
Морските перли произлизат от мекотели, обитаващи водите на морета и океани в региони като Австралия, Таити, Тайланд и Индонезия. Процесът по образуването им обикновено е по-дълъг, а самите перли са по-бляскави от сладководните. От друга гледна точка, морските перли са по-уязвими към наранявания, както и сравнително по-скъпи. Сред някои от най-популярните разновидности на соленоводните перли са:
Сладководни Перли
Сладководните перли се формират в черупките на мекотели, които обитават езера и реки. Основната държава, в която се извършва добив на сладководни перли е Китай, въпреки че САЩ и Япония също заемат челни позиции на пазара. Периодът на тяхното формиране е сравнително по-кратък, а броят на перлите, които едно сладководно мекотело може да образува, е по-голям сравнение с този на морските обитатели.
Сладководните перли обикновено не са бляскави колкото морските, но за сметка на това се предлагат на по-достъпна цена. В миналото сладководните перли са отстъпвали и по размер поради по-краткия им период на растеж. Това вече не е точно така, тъй като все повече специализирани ферми предвиждат по-дълъг период на растеж, който реално им позволява да достигнат размера на морските перли.
Интересен факт е, че по-малко от 5% от сладководните перли имат перфектна овална форма, която обикновено е и най-търсената сред този тип бижута. Причината за това е, че при сладководните перли най-често за дразнител се използва част от тъканите на самата мида, докато при морските се поставя мънисто, което позволява на перлата да образува идеална сфера.
Що се отнася до техния цвят, най-чество срещаните сладководни перли са бели или бежови с нюанси на кремаво и лавандула. Черни сладководни перли също могат да бъдат срещнати, но това се получава чрез изкуственото им боядисване. За да добиете по-добра представа относно това как изглеждат едните перли в сравнение с другите, може да погледнете снимката по-долу: