От няколко години България е първенец в производството на лавандулово масло, оставяйки френския Прованс зад гърба си, коментира в свой материал преди дни BBC. Почти цялото лавандулово масло – около 99%, което се произвежда у нас, отива за износ.
На какво се дължи активното развитие на този пазар у нас, кои са основните производители, има ли интерес от нови, какви са цените, за къде изнасяме основно, кои са най-подходящите региони за отглеждане на лавандула, как се отрази кризата с Covid-19 на сектора и за какво е най-подходящо „синьото злато“ – тези и други въпроси коментирахме с Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“.
Гергана, как България измести Франция като топ производител на лавандулово масло?
България е водещ производител на лавандулово масло още през 70-те години на 20. век. С площи от 70 000 дка България добива 155 тона лавандулово масло и 7400 кг лавандулов конкрет. Така тя се очертава като световен лидер в индустрията. България е призната като най-голям производител и изпреварва Франция още през 2012. През 2017-2018 френската лавандула пострада много от хронична инфекциозна болест, което доведе до 56% от насажденията в страната да бъдат засегнати.
Китай, Молдова, Украйна, Австралия, Великобритания също реализират добра реколта. Понастоящем в България са идентифицирани 180 кв. км площи с лавандула и годишно производство от над 260 тона лавандулово масло.
Кои са предимствата на България пред другите основни производители?
Формулата за успеха на България накратко е добри традиции, подходящи почвено-климатични условия и ниска цена на труда. Българското лавандулово масло с БДС ISO стандарт 3515 е високо оценено и търсено в световен мащаб. Характеризира се с дълготраен и фин аромат.
Кои са основните пазари?
САЩ са най-големият потребител (27% от износа отива за страната), следвани от Германия, Франция, Австрия, Холандия, Индия, Великобритания, Испания, Канада. Казахстан, Узбекистан, Армения, също Близкия и Далечния Изток, Виетнам, Мароко, Египет, Китай, Йордания, Израел, Кувейт, Иран, Турция и др.
Каква беше тази година реколтата? Какви са добивите?
През настоящата година добивите са по-ниски спрямо миналогодишните. Между 2 до 6 кг от декар насаждение лавандулово масло добиват в Добричка област. Като това количество масло се получава след дестилиране на 440-500 кг зелена маса. За сравнение миналата година добивите от дка бяха средно 650 кг зелена маса, което обаче не доведе до кой знае колко по-добър резултат при получаването на крайния продукт, а именно между 4 до 8 кг от дка, което за тази част на България са ниски добиви. Това се дължи на сушата, сместването на сортове на едно поле (а те имат нужда от специфични условия на отглеждане), време на технологична зрялост и др.
В Южна България ситуацията е по-различна. Качеството е много добро. Спазени са съотношенията на основните показатели на маслото.
Какви са цените тази година в сравнение с предходни години?
Пазарът е изключително предпазлив, рядко се обявяват цени и предварителните нагласи са за по-ниски цени, но започнаха да се появяват запитвания за 80-90 лв. на кг. Считам, че качественото масло ще получи подобаваща висока цена. Защото стойността до голяма степен се определя от фактори като дългогодишни доверени търговски взаимоотношения, коректно поведение на производителя по отношение на спазване на принципите на добрите аграрни практики, анализи, доказващи традиционно високо качество и др. Не мисля, че някой е продал на под 55 лв. на кг, както се говореше. Дори и за 40 лв. се спомена на места в Добруджа, но това е спекулативно.
Кои са най-големите производители у нас?
Традиционно това са преработвателите в Розовата долина, което е свързано с наличието на преработвателни предприятия, с подходящите теренни условия и със създадената отдавна традиция в този район в отглеждането на етерично – маслени култури. Едни от най-големите производители са в района на Шумен, Добрич и Провадия. През 2016-2017 там се изградиха дестилерии с респектиращо сериозен капацитет на преработка и производство на лавандулово масло.
Има ли интерес от нови производители?
Понастоящем считам, че вече се наблюдава дори отлив от инвестиционни намерения в тази област поради високата конкуренция, свръхпроизводството, което е факт през последните три години и трудното реализиране на количества още от 2018. Цената на етеричното масло на международния пазар спадна значително, което прави реализацията неизгодна за производителите. Очаквам оператори частично да намалят или да ограничат реколтирането на част от насажденията си.
Поне докато пазарът не поеме натрупаните количества от кампания 2019 и 2020.
Не е изключено много от стопаните да се откажат от отглеждането на културата също така от раз, както започнаха да я отглеждат, когато имаше пик на изкупните цени преди 2-3 години. Площите продължаваха да се увеличават до настоящата кампания и това доведе до още по-голямо количество добито лавандулово масло, защото много нови насаждения влязоха във фаза на готовност и цъфтеж. Това е дългосрочна инвестиция и при една ниска икономическа изгода, доходност и рентабилност част от операторите ще се замислят дали да продължат и дали ще могат да устоят на един период на ниска реализация и неизвестно на този етап бъдещо пазарно раздвижване.
Кои региони са най-подходящи за отглеждане на лавандула у нас?
Основните лавандулови стопанства в нашата страна са в областите Стара Загора с два подрайона – Чирпански и Казанлъшки, на изток и запад от гр. Казанлък и Пловдив – Карловски и Зелениковски. Отглежда се основно в Подбалканските полета, Североизточна и Източна България. Чирпанската лавандула е с много високо качество, както и Карловската, също в Зелениково и на изток и запад от Казанлък. В Пазарджишкия регион също така има насаждения с биологична лавандула с много високо качество.
В Новозагорско има насаждения на над 20 години. Лавандулата заема значителни площи и в Разложко. В Шуменска област индустрията започва развитието си с особено високи темпове през 80-те години на миналия век, а понастоящем е утвърден като един от водещите райони, в които се добива значително по количество и с много добро качество масло. Огромни насаждения на лавандула има около Добрич, Провадия, цялата т.н. Златна Добруджа. Последните две години има много малки стопанства около Бургас, Ловешка, В. Търновска и Габровска област.