Сини банани с аромат на ванилия настъпват към Европа от индонезийския остров Ява. Те са много устойчиви, оцеляват при температури от 0 до 44 градуса, така че могат да растат и по нашите ширини.
Индонезийците отглеждат този вид банани от години, но те са малко известни извън тази страна и Хавай, където също се отглеждат. Срещат се и в Австралия, Фиджи и Централна Америка.

Цветът им не е единствената необичайна характеристика. На вкус са по-наситени от обикновените банани и напомнят на ванилия, така че често се използват за приготвяне на естествен сладолед. Затова и на Хаваите го наричат сладоледен банан.
Най-големият банан в света (СНИМКИ)
Цветът на този банан се променя от син през синьо-зелен до бледожълт, когато е напълно узрял. И въпреки че е много устойчив и може да вирее при температури от 0 до 44 градуса, синият банан все още не е широко разпространен.
Нужна му е много вода и отнема само девет месеца от засаждане на семената до порастването му. Недостатъците му са, че изисква много място, тъй като има много дълъг и здрав корен.
Вкусният ванилов вкус на „банановия сладолед“
Този плод има нещо повече от синята си кора и устойчивостта си на студ. Макар че месестата част на този банан прилича на другите банани с бледожълтия си цвят, гладката текстура има вкус, който ще изненада всеки сладострастник с аромата си на ванилия.
Този банан расте и на Хавайските острови, където хората го наричат „банан за сладолед“. Той определено предизвиква интереса на любителите на храната!
Сини домати, сини ябълки… това е революция на сините храни
Синя храна в чинията ви? Макар че може да е изненадващо да видите такъв оттенък върху храни, различни от боровинки и грозде мерло, всъщност той не е толкова рядък. Вземете например доматите. В градината си можете да отглеждате различни домати със синя кожа, ако климатичните условия са влажни и не надвишават 25°C. Малък домат, приличащ на коктейлен домат, OSU Blue е създаден в началото на 2000 г. от американски изследователски център.

Съществува и синята ябълка – катерлива лоза от горите на Австралия и Тасмания. Цветовете им придобиват тръбовидна форма, от която се развиват лилаво-сини на цвят плодове. Когато узреят, се отхапва плод, чиято кожа прилича повече на патладжан, а вкусът е по-близък до ябълка.
Синя ванилия – растение от остров Реюнион, което символизира доброто здраве
Що се отнася до ванилията, със сигурност сте чували за този сорт. Синята ванилия обаче е синя само по име. Зърната, произхождащи от остров Реюнион, са покорявали големи готвачи (с удобен бюджет – разчитайте на близо 1000 евро за килограм) и имат дълъг период на зреене.
Escale Bleue, единственият доставчик на тази уникална ванилия, удължава процеса на рафиниране до шест години за лимитирана серия. Изтънченият ѝ аромат не е единственото ѝ предимство: синята ванилия е изцяло годна за консумация! И така, какво е синьото в нея? Името е в чест на местните жители на остров Реюнион, които в миналото са използвали прилагателното син, за да опишат здраво растение.