Това е важна новина за всички, които обичат сладкото. Какъв вкус има любовта?
Науката вече има представа защо Свети Валентин и всичките му бонбони във формата на сърце ни зареждат с романтично настроение. За това ни разказват колегите от MIC.
Според проучване от Journal of Social and Personal Relationships яденето на нещо сладко може да доведе до засилване на чувството за романтика. Изследователи са направили експеримент с две групи хора. Те са установили, че тези, които са похапнали нещо със захар, са били по-склонни да си представят по-положителни теоретични връзки. Те също така са били по-заинтересовани да започнат нещо романтично, ако им се даде конкретна цел.
В „Сладка любов: Ефектите от преживяването на сладък вкус върху романтичните възприятия“ резултатите показват, че сладкият вкус и романтичните възприятия са преплетени. Сетивните преживявания могат да повлияят на начина, по който гледаме на потенциалните партньори и на опитите. В статията се обяснява на научен език по следния начин:
„Метафорите улесняват социалното познание чрез прилагане на конкретни понятия (напр. сладък вкус) за разбиране на абстрактни понятия (напр. любов; Landau et al., 2010). Настоящите констатации подкрепят това схващане, като показват, че промените в телесните преживявания водят до възприемане на взаимоотношенията, които са в съответствие с метафората за любовта като сладък вкус.“

Вековната поговорка „любовта е сладка“ всъщност е вярна. Поради това дълбоко застъпено схващане настоящото изследване предлага чувствата на любов да идват и от сладки изкушения.
Експериментът се състои от няколко компонента. В първия от тях на участниците са дадени мини бисквитки Oreo или, в контролната група, чипс Lays със сол и оцет. След това те оценяват настоящата си връзка, ако са обвързани, или хипотетична връзка с въображаема половинка, ако все още са свободни. След това този модел е повторен, но с газирана напитка „Фанта“ и дестилирана вода. За последната част от изследването участниците получили още газирана напитка или дестилирана вода и след това били помолени да оценят романтичния си интерес въз основа на общи профили за запознанства.
Учени успяха да запечатат на СНИМКА какво е любовта
Като цяло, хората са били по-романтично настроени, ако са били в групата, която е приемала захар.
Захарта повишила интереса на сингълите към хората в профилите за запознанства и към това колко привлекателни според тях биха били те.
Какво обаче за тези, които вече били във връзка? Замазването на положението със сладолед след кавга с половинката ви няма да е от голяма полза. Яденето на нещо сладко не е повлияло на възприемането на вече съществуващата любов, за съжаление.
Връзката между сладкото и романтиката е и в двете посоки. Предишни проучвания са разглеждали подобни взаимовръзки между вкус и емоции, като например статията от 2013 г. „Какъв е вкусът на любовта и ревността?“. Оказва се, че участниците, които изпитват любов, също оценяват няколко продукта като по-сладки, което означава, че да бъдем влюбени всъщност може да направи храната ни още по-вкусна.
Освен това шоколадът включва щастливи чувства в мозъците ни. Доказано е, че сладкото лакомство кара мозъка да освобождава химикала „добро настроение“ допамин – доста прилично обяснение защо любовта ни към деликатеса понякога може да достигне нивото на сексуално привличане. (Ей, шоколадът е по-надежден от една нощ.)
Превод и редакция: TRENDY NEWS