Афганистанците са разработили този метод за запазване на храната, който използва съдове от глина и слама и е известен като “кангина”, още преди векове.
Благодарение на тази техника хората, които живеят в отдалечени общности и не могат да си позволят вносна стока, се наслаждават на свежи плодове през зимните месеци.
Въпреки предаването на тази техника от поколение на поколение, тя почти не е изследвана и документирана. Богатата на глина почва помага гроздето добре да се запечата и да бъде защитено от въздуха, влагата и студа през зимата.
“Обикновено фермерите, които използват кангина за запазване на гроздето използват вида “Taifi”, който има по-дебела ципа и се събира в края на сезона.” обяснява Рджендра Араял, представител за страната на организацията за “Храна и земеделие” към ООН.
Със своята плодородна почва и сух и топъл климат високо в планинската верига Хиндукуш, Афганистан е богат на най-различни плодове.
Поне 1,5 милиона тона се произвеждат всяка година, от които само 1/3 се изнасят. Затова пресните плодове заемат голяма част от трапезата на хората там.