Източник на витамини и минерали
Репичките са една от най-подценяваните суперхрани. Кореновият зеленчук е богат източник на витамин С (една чаша сурова репичка съдържа около 30% от дневната стойност), от която тялото се нуждае за различни цели, от производството на колаген до защита срещу вируси и болестотворни бактерии . Освен това репичките съдържат някои витамини от група В, калий, калций, магнезий и желязо.
Богат на антиоксиданти
Антиоксидантите са най-големите ни помощници в борбата с хроничните заболявания и стареенето. Те ефективно се борят с окислителните процеси и предпазват клетките от увреждане на свободните радикали. Репичките, заедно с други кръстоцветни зеленчуци, са богати на различни антиоксидантни съединения и те се намират не само в самия кореноплоден зеленчук, но и в листата и семената на растението.
Помага за контрол на кръвната захар
Внезапните промени в нивата на кръвната захар имат много неприятни последици за организма. Най-безвредни са повишеният апетит и в резултат на това преяждането, а в бъдеще – развитието на захарен диабет тип 2. Химичните съединения, съдържащи се в репичките, предотвратяват скока в кръвната захар и регулират метаболитните процеси.
Диетичен продукт
При всичките си предимства репичката е нискокалоричен продукт. Една чаша сурова репичка съдържа само 20 калории, много фибри и дори малко количество растителен протеин. Може да се добавя към салати и сандвичи – кореноплодният зеленчук не само ги прави здрави, но и дълго време ви освобождава от глад поради високото съдържание на диетични фибри.
Превод и редакция: TRENDY NEWS